Stockholmspesten

Stockholm plågas av ständiga strömavbrott, vattnet har surnat och lokaltrafiken är utslagen. Det ryktas om att något finns nere i tunnelbanesystemets svarta gångar som sträcker sig under hela staden, och i jorden under stockholmarnas fötter gror något fruktansvärt. Det ryktas om en smitta som har börjat infektera människorna.

Långsamt börjar staden förlora sitt grepp om en vardag som blir allt mer skrämmande och mardrömslik. Elin, Martin och Annelie hör till de tusentals som bestämmer sig för att stanna kvar i den angripna staden, ett beslut de flesta kommer att ångra innan vintern är över.

Stockholmspesten är skriven av Sofia Albertsson.

Berättelsen är fruktansvärt obehaglig. På det där härliga sättet en riktigt ryslig skräckis ska vara. Och även om vi känner igen konceptet till viss del, så tar Stockholmspesten det där med undergång till en helt egen nivå.

Förfallet sker långsamt och Elins vardag blir dag för dag mer skitig, mer svårnavigerad och helt plötsligt har liksom allt gått åt helskotta utan att någon riktigt märkt det. Ändå känns det mesta realistiskt, trots att jag ibland undrar över avsaknaden av information och insikt hos Stockholmsborna. Men kanske är det ändå lite så det skulle fungera om förfallet sker så gradvis att det normaliseras hos folk. Helt plötsligt sitter man där i skiten utan att förstå hur det kunde gå till. Under läsningen ökar också mitt obehag konstant. Förnimmelsen av smuts blir otrevligt påtaglig och sakta men säkert kommer det där obehagspirret i magen som riktigt bra skräck ska ha. Känslan av att vara invaderad är emellanåt så konkret att den ger ont i magen-skräck som vid några tillfällen nästan kröker ihop mig dubbelvikt av äckel. På ett bra sätt!

Det finns delar jag inte förstår och vissa stycken känns som de tillhör en helt annan bok. Det blir en märklig blandning av realism och surrealism som inte helt fungerar för mig. Jag kan heller inte bestämma mig för om dessa stycken borde ha skippats helt eller utvecklats mer. Som helhet är Stockholmspesten ändå en rejält ryslig bok som ger läsaren ont i magen vid mer än ett tillfälle. Stämningen i boken är alltså på topp, även om den i slutändan får en fyra av mig på Goodreads.

Boken finns hos Science Fiction Bokhandeln, Adlibris och Bokus.

Andra som skrivit om boken är Tentakelmonster, Oarya och Nerd reading books.

Annons

En reaktion på ”Stockholmspesten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s