Sex, lögner och radband.

Veronique är en av Benedettaordens bästa skarpskyttar. Natt efter natt sitter hon i klostertornet uppe på berget och håller vakt mot helvetets makter. 

En natt anfaller ett flygande odjur klostret och en av helvetets överdemoner råkar krascha på Veroniques tak. Snart är Veronique och hennes medsystrar indragna i en desperat kamp mot klockan. Men vem kan de egentligen lita på? Och hur mycket eldkraft kan en nunna egentligen bära med sig?

Nunnor med en förkärlek för automatvapen, en demon som råkar kraschlanda och fegisen GuD som springer och gömmer sig när det verkligen gäller. Med tanke på att författaren heter Lars Carlberg är jag ändå inte förvånad, det twistade och lite galna är liksom hans grej.

För något år sedan lyssnade jag på novellen Rättvis sönderdelning av besten Skorm. En helt vansinnig liten berättelse som fick mig att skratta högt genom hela läsningen. Sex, lögner och radband är också en vansinnig liten berättelse men ändå inte riktigt på samma sjuka nivå. Mer mörkt och skruvat, än sjukt galet.

När jag skrev om den här novellen i en bokgrupp tyckte jag den här var snäppet bättre än Skorm, men jag har faktiskt ändrat mig. Eftersom jag sällan lyssnar på böcker blev skillnaden i lyssnande ( hur fantastisk uppläsaren Simon Väderklint än är ) och läsande för stor. Jag tog helt enkelt till mig det skrivna ordet bättre. Så jag har nu läst Skorm också och den fick mig fortfarande att skratta rakt ut, något som inte händer här, även om jag sitter och småler hela berättelsen igenom.

Och även om Carlberg trycker på lite för mycket med hela sexig demon-grejen, så är det ändå ok eftersom det är nunnor som står i flirtzonen. Och vilka nunnor! Härligt bad ass hela vägen.

Det som slog mig mest var det fina språket i Sex, lögner och radband. Många författare har ett helt ok språk och kan skriva en intressant och spännande berättelse som ändå fångar en. Sedan finns det författare som har det där lilla extra. Sådana man kan läsa i stort sett vad som helst av bara för att språket är så vackert. Nu har jag inte läst tillräckligt mycket av Carlberg för att veta om han hamnar i det här facket, men med Sex, lögner och radband visar han stor potential att vara en av dem.

Jag ser mycket fram emot att läsa mer av Lars Carlberg, även om jag samtidigt är lite rädd också. Kreativiten i den hjärnan verkar kunna ta vilka skruvade vägar som helst.

Boken finns hos Adlibris och Bokus samt hos streamingtjänsterna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s