Doctor Who – The woman who fell to earth

Doctor Who är den tv-serie som pågått längst med sina 50 år i tv-rutan nu. Doktorn är en icke-mänsklig superhjälte med två hjärtan och är beväpnad med en sonic screwdriver. En skruvmejsel, för att laga sådant som är trasigt oavsett om det handlar om trasiga rymdskepp eller trasiga människor. En fin superhjälte med andra ord.

Doktorn regeneras efter ett tag till en ny kropp vilket innebär att varje ny doktor har ett nummer. Det är alltså en ny kropp men samma doktor, fast med ny personlighet. Doktorn kan regeneras till i princip vem som helst, men märkligt nog är detta första gången på 50 år som Doktorn blir någonting annat än en vit man. Vi har för första gången en kvinnlig doktor! Och sexisterna rasade förstås och förutspådde att nu jäklar, nu går hela serien åt helskotta. Vilket är lite märkligt eftersom serien handlar så mycket om inkludering, tolerans och medmänsklighet. Så hur gick det nu då när de första avsnitten visats? Bara bra, tackar som frågar. Den trettonde Doktorn, gestaltad av Jodie Whittaker, är hittills den säsong med mest tittare. Så världen verkar överleva en kvinnlig Doktor lustigt nog.

Första avsnittet den här säsongen hette The woman who fell to earth och där  får vi träffa de nya följeslagarna och se hur de möter Doktorn för första gången. Vi får även aliens som använder jorden som sina jaktmarker och ett monster med minst sagt horribelt utseende. Spännande, roligt och lite läskigt. Precis som det ska vara. Och jag är verkligen supernöjd med den nya Doktorn. Ofta när vi introduceras för en ny Doktor är första reaktionen usch, fy och blä. Sorg, eftersom man kommit att älska den föregående Doktorn och regeneringsavsnittet där de säger adjö alltid är oerhört sorgligt. Men jag älskar Jodie som Doktorn redan från start. Hon fångar essensen av karaktären direkt, genom att vara precis som jag tycker Doktorn ska vara. Orädd, entusiastisk och viljestark. Följeslagarna verkar också bra, men är än så länge lite suddiga.

Jag älskar alltså nya Doctor Who. Har du inte sett den än är det faktiskt ett ypperligt tillfälle att börja nu. Det gör inget att serien pågått i 50 år. Fördelen med att introducera en ny Doktor lite då och då är att nya tittare kan haka på och enkelt komma in i i serien. Gillar man den så arbetar man sig sedan bara bakåt. Jag började med Doktor 11, och först därefter såg jag 9 och 10. Funkar alldeles utmärkt. Trailern nedan är fantastiskt, så det är bara börja titta!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s