Deklaration Sverige vs Finland

Nu deklarerar många via nätet vilket ju har förenklat allt enormt. Men i de fall när man inte kan det, ja då är jag oerhört glad över att slippa deklarera i Sverige. För det är nämligen det jag har sysslat med idag, deklarerat.

I Finland är det först och främst så att om du inte lämnar in deklarationen alls så räknas den som godkänd. Man får alltså ingen straffavgift för att man glömt lämna in ett papper. En gissning är att de pengar svenska skatteverket får in på dessa straffavgifter ändå inte täcker kostnaderna för att hantera mängden ”onödiga” deklarationer.

Sedan kan man göra som jag och maken, strula till det rejält genom att dels missa deklarationsdatum samt göra fel när den väl gjordes. Dubbelfail. Till vårt försvar har vi sålt en fastighet och det var tusen miljarder konstiga avdrag som skulle göras. Så idag, som var inlämningsdatum för de flesta utom just oss, åkte vi till skattekontoret för att rätta till allt och lämna in korrigeringar. Och vi kom in direkt eftersom det var tomt där. Medan köerna ringlar sig orimligt långa i Sverige, så är skattekontoret här tomt. På deklarationsdagen! Säkert till stor del för att många deklarerar på nätet, men framförallt för att man inte måste lämna in något som ändå inte ska ändras på.

Så det gick snabbt, vi fick hjälp direkt och vi slapp straffavgift. Bara det gör ju Finland ( Åland i mitt fall ) till ett av de bästa länderna i världen att bo i.

Imorgon slipper ni läsa om deklarationer, då får ni skräck här istället. Bra skräck.

 

Annons

3 reaktioner på ”Deklaration Sverige vs Finland

  1. Haha, ja, deklarationer var ett ämne som jag inte riktigt hade tippat på. Är vi där nu? Blogga om deklarationer och pensionssparande? Tentakel-Andreas har ju skrivit om att bygga altan så…

    Gilla

    1. Pensionssparande, bra idé! Eller nä, hahaha. Fast det finns inte många saker som är läskigare än att deklarera och bygga altan, så vi håller oss ju till skräck i alla fall. 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s