En smakbit av Margarets Atwoods Rövarbruden

Idag är det söndag och därmed också dags för veckans smakbit som den norska bloggen Betraktninger håller i. Kika in där för att läsa fler smakbitar.

Min kommer från boken Rövarbruden, skriven av Margaret Atwood. Med banbrytande böcker som The Handmaid´s tale och Oryx & Crake har hon seglat upp som en av mina favoritförfattare senaste åren. Så lyckan var stor igår när jag hittade den här godbiten på second hand.

Välj ut vilken tråd som helst och klipp av den så kommer historien att nystas upp. Så brukar Tony börja en av sina mera invecklade föreläsningar, den som handlar om dynamiken hos de spontanta massakrerna. Hon tycker om att använda metaforer som för tankarna till vävning eller stickning och till vanliga brodersaxar, för det tilltalar henne att se åhörarna bli en smula chockade. Det är blandningen av enkla hushållsbestyr och blodbad som åstadkommer det, en blandning som Zenia skulle ha uppskattat eftersom hon njöt av den sortens förvirring och våldsamma motsägelser. Hon inte bara njöt av dem, hon skapade dem. Tony förstår fortfarande inte varför.

Tony vet inte varför hon känner att absolut måste veta. Vem bryr sig så här långt efteråt om varför? En katastrof är alltid en katastrof, de som blev skadade är fortfarande invalider, och de som dog är döda, de krossade stenarna är grus. Det är inte viktigt att försöka hitta orsaken. Zenia var ett stycke ondska som det är bäst att man låter vara ifred. Varför skulle man försöka avslöja hennes motiv?

Men Zenia är en gåta, en sorts knut. Bara Tony lyckas hitta en trådända att börja nysta i så är det mycket som skulle klarna för de inblandade, och för henne själv också. Det är i alla fall det hon hoppas. Som den historiker hon är, tror hon på förklaringarnas läkande kraft.

Annons

16 reaktioner på ”En smakbit av Margarets Atwoods Rövarbruden

  1. Tack för smakbiten. Länge sen jag läste någon roman av Atwood. Läste någon novell i en samling för ett tag sen, men kom inte riktigt överens med den. Kanske tidpunkten, novellen inte var rätt….Tänkt att det får bli någon roman vid tillfälle….

    Gillad av 1 person

  2. Hon skriver så bra! Har läst Tjänarinnans berättelse och Alias Grace. Den här väntar hemma. Men finns det inte en del före den här, eller är det en del som kommer efter? Måste googla. Tack för smakbiten!

    Gillad av 1 person

  3. Så stilig at du også leser Atwood 🙂 Jeg har Røverbruden her. Jeg bestemte meg for å lese mye av hennes forfatterskap så jeg har kjøpt bøker på bruktbutikker og loppemarked for at det ikke skulle bli så dyrt 🙂 Ha en riktig fin søndag!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s