Gender Bender – En möjlig kandidat till Nobelpriset, yppiga bröst och väldigt mycket sex

Idag gör vi saker och ting lite annorlunda. Jag kommer först presentera en text av en författare som förutspås vinna Nobelpriset inom en snar framtid, och därefter lotsar jag er vidare till ett inlägg som handlar om hur samma författare skriver om sex.

Utdraget är från en novellsamling. Huvudpersonen behöver en chaufför och får tips av sin bilmekaniker. Detta är alltså enbart en yrkesmässig relation som eftersöks. Jag har som vanligt bytt kön på personen i texten.

”Hur gammal är han?”

”Någonstans runt tjugofem, skulle jag tro. Fast jag har ju aldrig frågat honom”, sa Ooba.

Sedan fick hon ett stramt drag i ansiktet. ”Som jag sade tidigare, så är det åtminstone inga problem med hans körning …”

”Men?”

”Ja, alltså han är, hur ska jag säga, lite märklig.”

”På vilket sätt då?”

”Han är ganska tystlåten, men samtidigt burdus. Dessutom kedjeröker han”, sa Ooba. ”Ni förstår vad jag menar när ni träffar honom. Det är inte precis någon liten viol. Han ler knappt. Och, för att säga det rent ut, så är han ganska ful.”

”Det gör inget. Vore han alltför vacker skulle man ju inte kunna koppla av. Och dessutom skulle det kunna börja ryktas. ”

”Då kanske det här är rätt man för er.”

”Men hur som helst så är han alltså en skicklig bilförare?”

”Ja, det är han helt klart. Inte skicklig för att vara man, utan helt enkelt skicklig. ”

 

Nästa utdrag är från en roman och huvudpersonen blir mottagen på ett kontor av en receptionist.

Han var någonstans runt fyrtiofem, hade en mörk kostym med breda axlar och svarta pumps med stadiga klackar. Mannen hade så perfekta drag att det nästan var omöjligt att hitta några skönhetsfläckar. Hans hår var kortklippt, han hade ett markerat käkparti och såg verkligen effektiv ut. Någon gång emellanåt stöter man på medelålders män som ser ut att klara av att göra vad som helst, vad man än ber dem göra. Den här mannen var en sådan man. Hade han varit skådespelare, hade han fått spela roller som den erfarne sjukskötaren eller lyxbordellens innehavare.

 

Det första utdraget är från Haruki Murakamis novellsamling Män utan kvinnor och det andra från hans roman Den färglöse herr Tazaki.

Jag gillar Murakamis språk väldigt mycket. Han har ett korrekt språk som tilltalar mig. Det korrekta som så lätt kan bli stelt och stramt, blir i Murakamis händer förstärkare till känslor och upplevelser. Däremot har han ett väldigt speciellt sätt att skriva om kvinnor. De beskrivs alltid detaljerat och deras utseende blir alltid bedömt. Inte vacker, sagolik skönhet, yppiga bröst, stora bröst, inga bröst, plattbröstad, toppiga bröst, oattraktiv, ful, tilltalande … Hela tiden bedöms kvinnans utseende.

I boken Den färglöse herr Tazaki beskrivs huvudpersonens flickvän hela tiden som en äldre kvinna. Herr Tazakis äldre flickvän, att han gillar äldre kvinnor, att han passar med mogna kvinnor. Genomgående i hela romanen beskrivs hon som äldre. Och hon är äldre än Tazaki. Hela två år äldre …

En annan kvinna omfamnar herr Tazaki i slutet av boken och han känner hur hennes yppiga bröst pressas mot honom och det här återkommer han till ett flertal gånger. Minnet av hennes yppiga bröst mot honom. Hela tiden hennes yppiga bröst.

Så hur skriver Haruki Murakami om sex? Titta in här och njut av Bokfuriens välskrivna inlägg. Varning dock för detaljerade sexscener.

Annons

5 reaktioner på ”Gender Bender – En möjlig kandidat till Nobelpriset, yppiga bröst och väldigt mycket sex

 1. Just hans sätt att beskriva kvinnor och sex är en av anledningarna till att jag slutat läsa honom och inte längre kallar honom min favoritförfattare, vilket jag gjorde tidigare. Men 1Q84-trilogin blev lite av ett uppenbarande för min del.

  Gilla

  1. Den har jag inte läst och efter Bokfuriens inlägg lär den inte bli det heller. Det jag slogs mest av var just hur varje kvinna, oavsett om det så bara är en obetydlig bikaraktär som vi möter i förbifarten, så beskrivs de alltid detaljerat med en bedömning av skönheten ( eller frånvaron av skönhet ) inbakad. Oerhört irriterande efter ett tag, så hur mycket jag än gillar hans språk i övrigt så avstår jag fler verk av honom.

   Gilla

 2. Verkligen intressant! Jag har inte läst något av Murakami än, och nu vet jag inte om jag vill det heller. Verkligen ett bra sätt du belyste det hela på!

  Gilla

  1. Tack. Ja, det är synd när en i övrigt så bra författare hänfaller åt diverse sunkiga tics i sitt skrivande. När man väl märker det, är det oerhört svårt att fortsätta läsa utan att irritera sig.

   Gilla

 3. Bokmaling

  Aha … det enda jag läst av honom är ”vad jag säger när jag pratar om löpning”, och den är helt fri från sånt, och kändes väldigt bra när jag läste den, Om hur han tänkte när han öppnade en bar, började skriva och när han tränar för maraton och triatlon. Närmsta är när han berättar att hans fru lärt sig simma så vackert och det vill han också kunna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s