När 9-åringen får välja böcker blir det superhjältar och humor.

Det skiljer 18 månader mellan mina två barn. Inte så mycket kan tyckas, men boksmaken skiljer sig åt rejält. Just nu är det också ett glapp i läsförståelsen vilket gör skillnaden självklar. Den finns dock inte där när det är högläsning på gång, då fungerar det mesta, även riktigt tjocka böcker. Det är när de ska läsa själva som skillnaden i val av böcker blir tydlig. Äldsta gillar läskigt och den yngre gillar mest roliga böcker med mer lättläst innehåll.

Dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney är största favoriten. Men den serien är så välkänd att jag istället tänkte lyfta sonens andra favorit.

Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund.

Sonen gillar att läsa, men är som nybliven 9-åring inte helt redo att läsa sida upp och sida ner med massor av bara text. Då är formatet med illustrerade seriestrippar perfekt. Två böcker till finns i serien och en fjärde är planerad.

 

Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.

En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet ”Handbok för superhjältar”. Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, och bibliotekarien viskar till Lisa att det nog är så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s