E-böcker mer stressande än pappersböcker?

För något år sedan började jag läsa mer och mer e-böcker i och med att jag upptäckte streamingtjänsterna ( Storytel, Nextory och Bookbeat ). Väldigt behändigt att alltid ha tillgång till massvis av böcker direkt i telefonen. Det är ju väldigt smidigt också eftersom en pappersbok är lite mer otymplig att hantera.

Men läsningen har inte fungerat jättebra. Jag har haft svårt att koncentrera mig och istället läst lite i taget, och det händer inte ofta att jag slukar en bok rakt igenom som jag gjort förut. Av självklara skäl trodde jag det berodde på utbrändheten jag drabbades av för två år sedan. Jag är mer hjärntrött och fokus är inte lika bra som tidigare, så jag tänkte att det får ta den tid det tar.

De senaste veckorna har jag dock läst pappersböcker då jag blev akut sugen på böcker som inte fanns i e-boksformat. Och helt plötsligt satt jag där och sträckläste i timmar. Precis som förut. Så jag började notera hur jag läser när jag läser e-böcker och det visar sig att jag gör väldigt mycket annat än att läsa. Det är väldigt mycket ”jag ska bara”. Ska bara kolla fb snabbt, instagramma lite, kanske har det hänt något i nyheterna, kolla lite bloglovin osv. Fokus finns inte där helt och hållet eftersom jag samtidigt, precis bakom e-boken, har tillgång till hela världen. Känslan att det händer saker bara ett klick bort, gör att jag nästan omedvetet avbryter läsningen för att kolla igenom flödena. Hela tiden.

Även om mobilen inte finns långt borta när jag läser en pappersbok händer inte samma sak. Händelserna finns inte precis bakom boken jag läser, utan någon annanstans, vilket gör att jag fokuserar på läsningen. Jag har aktivt lagt bort mobilen och stänger därmed mentalt av det som eventuellt händer i den och kan däremed koncentrera mig på pappersboken jag läser.

Så det är faktiskt dagens tips från mig. Läser du e-böcker ( gäller ej de som läser på läsplatta ) och upplever samma problem, återgå till pappersboken. Känslan att kunna sträckläsa i timmar är oslagbar och gör dessutom under för min mentala avslappning.

 

Annons

6 reaktioner på ”E-böcker mer stressande än pappersböcker?

 1. Kan känna igen mig lite i det du skriver. Går lite bättre om jag läser på min surfplatta för där har jag inte fb och Instagram, men att läsa i mobilen är hopplöst. Dock har jag liksom du testat utbrändhet och kanske bidrar det också till att koncentrationen sviktar. Pappersböcker går bäst att läsa för mig också.

  Gilla

  1. Det bidrar helt klart och kommer säkert alltid göra det, men att mobilen påverkade min läsning så mycket som den gjorde är ändå en ögonöppnare. Funderar på läsplatta dock. Där kan man ju inte ha internet direkt, utan bara läsa så det lär ju fungera som en pappersbok tänker jag.

   Gilla

 2. Jag läser mycket e-böcker, men läser främst på en läsplatta. Det fungerar lika bra för mig som en pappersbok. I mobilen blir jag också trött i ögonen förutom att det finns mycket som distraherar. Tror det beror på ljuset i skärmen. Det slipper du i en läsplatta.

  Gilla

  1. Läsplatta har jag funderat på. Det blir ju en annan sak eftersom sociala medier och övrigt inte finns tillgängligt. Vi får se. Slutläst på mobilen i alla fall. 🙂

   Gilla

 3. Håller med till stor del. Numera läser jag bara böcker på telefonen när jag ”måste”, typ när jag inte har en bok med mig men fastnar på ett tåg eller så.

  Gilla

  1. Ja telefonen är ju så behändig vilket var det som lockade mig från början. Jag åker ju mycket färja ( då internet fungerar asdåligt och ljuset på båten är heller inte mycekt att skryta med ) så då är mobilen och nedladdade böcker en guldgruva. Men i övrigt blir det pappers.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s