Magi och subtila övergrepp – Gender Bender

Veckans Gender Bender är också en fantasygigant. Inte lika gigantisk som förra veckans, men första boken hade sålts till massor av länder redan innan den ens var färdigskriven och filmrättigheterna sålts. Det blev inte en film, men väl en tv-serie.

Jag har bytt kön på ena karaktären ( inte huvudkaraktären, namnet är dock ändrat ) och vilken bok det är finns längst ner i inlägget. Längre ner finns också ett intressant stycke som kanske, eller kanske inte, faktiskt är ett övergrepp.

Vår huvudkaraktär har precis snubblat över ett lik och tillkallat ambulans och en sjukskötare sitter böjd över kroppen.

Hans kinder var röda efter att ha suttit nedhukad över kroppen. Han var högst tjugofem, och hade på sig en mörkblå kortärmad button down-skjorta, prydligt struken, med en udda knapp – en steward på anslutningsflyget till helvetet.

Tomas önskade att han inte var så attraktiv. Osnygga män var så mycket enklare att handskas med i vissa avseenden, man behövde inte möta smärtan i deras osannolika ouppnåelighet. Men nu var han inte osnygg. Han var blek och smal och orimligt underbar med en bred, löjligt sexig mun.

Lite senare i boken får vi möta huvudkaraktärens rumskompisar.

Tomas beskriver sin manliga rumskompis.

Han var söt snarare än vacker och hade en platt, ungpojksaktig figur, men han drog maximal nytta av de tillgångar han hade – han skickade hem sina uniformer för att låta figursy dem – och det fanns något vibrerande sexigt i hans glupska, alltför vidöppna blick. Man ville möta den och slukas av den.

Tomas beskriver sin kvinnliga rumskompis.

Maya gick alltid i den vanliga skoluniformen men lyckades få det att se ut som om hon inte gjorde det – kavajen passade aldrig riktigt hennes breda, runda kroppsbyggnad, den satt alltid snett, var skrynklig eller stramade åt kring axlarna. Hela hennes personlighet var som ett raffinerat skämt som hon aldrig slutade dra.

Här under har det blivit lite annorlunda av naturliga skäl. Jag har inte bara bytt kön på ena karaktären, utan även några andra saker. Mer om det längre ner.

Tomas högg tänderna i det tjocka hullet på hans hals. Det verkade inte göra det minsta ont på honom, åtminstone inte på ett sätt som som med lätthet kunde skiljas från njutning. Något galet och angeläget höll på att hända, och det gick absolut inte att stoppa det eller så kanske det gick, men varför skulle man vilja det? Att stoppa detta var en av de där meningslösa, uppgivna mänskliga impulserna för vilka hans upprymda hjärna inte hyste annat än förakt.

Han fick en skymt av Elliots vilda mörka ögon som rullade runt av skräck och sedan var halvslutna i njutning. Deras små hastiga andetag sände ut vita rökmoln, blandades och försvann. Hans vita hud var grov och slät på samma gång, och han utstötte små gläfsande morrningar varje gång Tomas trängde djupare in i honom. Han ville aldrig sluta.

Inget av detta är tydligt, utan det är relativt subtila skillnader i hur författaren beskriver kvinnor och män. Lika subtilt är övergreppet längst ner.

Huvudpersonen och hans rumskompisar har förvandlats till rävar i det sista stycket. Som räv känner han doften av Alice och till slut kan han inte motstå hennes doft utan agerar enligt ovan. Och i rävform blir det inte helt tydligt, det handlar ju om djuriska behov. Men det är inget annat än ett övergrepp om man översätter det till mänsklig form. De är ju ändå människor egentligen, och hon är en människa som rullar med ögonen av skräck och som blir biten, men inte så man enkelt kan urskilja smärta från njutning. Hennes rävform gläfser och morrar och ögonen rullar av skräck, men hon är oförmögen att säga nej. Om hon skulle vilja. Han bara tar henne. Och det blir på något sätt acceptabelt i djurform. Antar jag, eftersom det trycktes och blev en slags kärlekshistoria av det hela.

Boken det handlar om är Magikerna av Lev Grossman och huvudpersonen heter Quentin. Jag har också bytt ut rävpäls till hull.

Annons

5 reaktioner på ”Magi och subtila övergrepp – Gender Bender

 1. Yes, den oerhört obehagliga rävvåldtäktsscenen i Magikerna (som för övrigt är sjukt överskattad, bara för att huvudkaraktären kissar i duschen två gånger (!) är det inte ”Harry Potter för vuxna”) som jag tycker att de flesta läsare verkar ”läsa förbi” som fullt normal. Jag brukar vara så ensam om att se sunket i denna. Kanske för att det är subtilare, men det är ändå hela tiden närvarande, och det är just när det är subtilt som det fortsätter att påverka oss, tror jag.

  Gillad av 1 person

  1. Hela boken är sjukt överskattad. Jag gillar den inte. Dels för de här sakerna, men också pga gnället hela boken genomsyras av. Hela den där känslan av att världen på något sätt är skyldig Quentin någonting trots att han inte gör ett dyft för varken någon annan eller sig själv. Offerkofta och skitstövelmentalitet som inte är tilltalande överhuvudtaget. 🙂

   Gilla

   1. Ja! Det där jävla gnället! Och håglösheten. Och liksom premissen, vem bryr sig om den där sagoboken egentligen? Och den känns bara hafsigt genomförd. (Såg några avsnitt av serien, och det passade att ta flera personers perspektiv, och den inre monologen föll ju bort, så det blev bättre än boken (aldrig ett bra tecken) men sedan blev manuset för serien också slött och hafsigt så jag la av.)

    Gilla

  2. Jag köpte boken samma vecka den kom ut, den andra vann jag i någon tävling ( vilken bok man kunde vinna var inte utsatt ) och jag har varken läst den eller sett serien. Det räckte med första boken, tack och adjö liksom.

   Gillad av 1 person

   1. Thaeri

    Jag har inte läst böckerna, men den scenen i TV-serien verkade vara på mer lika villkor. Sen fick serien mer fart i andra och tredje säsongerna.

    Det jag stör mig på där är hur Julia utvecklas… Hon blir en gudinna som någon slags kompensation för vad hon utsatts för?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s