Annihilation – Netflix

Area X är ett område insvept i en slags skimmer och samtliga expeditioner som sänts dit har misslyckats. Ingen har kommit tillbaka, förrän nu. Lenas man Kane kommer tillbaka men något är uppenbart fel på honom. Som biolog skickas Lena dit tillsammans med fyra andra kvinnliga forskare  i ytterligare en expedition, och Lena är fast besluten att ta reda på vad som hände Kane inne i Area X. 

Filmen är absolut sevärd för den som gillar science fiction. Det är spännande och emellanåt skräckligt. Fotot är hissnande vackert men det enkla och avskalade fungerar inte riktigt för mig här. Replikerna är korta och relativt opersonliga, de är där i sina yrkesroller framförallt ( utom Lena, men jag kommer till det ) och handlingen förs framåt mer av miljön runtomkring än specifika händelser eller karaktärer. Vilket gör att delar av utvecklingen känns ologisk. Saker händer utan tillräcklig upptrappning eller motivering, vilket gör att det inte blir trovärdigt. Och problemet är enligt mig det här. Manusförfattaren till filmen har ändrat en hel del saker och antingen har han ändrat för mycket eller för lite. Karaktärerna är för stela och introverta för att den tillskrivna bakgrunden till deras handlingar ska fungera.

I boken ( som jag inte har läst ) är karaktärerna namnlösa. De är där i sina yrkesroller och boken är Lenas skrivna journal över expeditionen. I boken har heller ingen överlevt tidigare expeditioner, ingen har kommit tillbaka. I filmen kommer Lenas man tillbaka och hennes skäl för att gå med i expeditionen är han. I tillbakablickar får vi också veta att hon varit otrogen, vilket är den direkta orsaken till att hon känner sig tvungen att gå med. För makens skull, för att hon känner sig skyldig. I boken går Lena med främst på grund av sin yrkesroll, medan hennes motiv i filmen baseras på två mäns indirekta närvaro. Och det här skaver. Hon framstår helt enkelt inte som en så pass passionerad person att hennes motiv till det hon utsätter sig för känns trovärdigt.

Därtill tycker jag filmen är för existentiell. Det är vackert och spännande, men det tilltalar inte mig helt. Kanske hade det fungerat bättre om inte det andra skavde.  Men det här är mer en smaksak och någon annan kan säkert uppskatta det filosofiska budskapet mer än jag gjorde. Ändå väl värd att titta på.

Jag gissar att boken kommer tilltala mig mer så den kommer läsas. Som tur är har förlaget Fria Ligan släppt boken i svensk översättning. En recension av boken Avgrund finns hos Tentakelmonster idag. 

Annons

12 reaktioner på ”Annihilation – Netflix

 1. Boken är jättebra! Mitt inlägg om den kommer nästa vecka. Såg filmen för någon dag sedan och sen frågade min kollega mig vad jag tyckte. Mitt svar blev ”Den är väldigt vacker….” följt av lång tystnad :p. Tyvärr blev jag inte så jätteimponerad av den för jag jämförde alldeles för mycket med boken.

  Gilla

 2. Sjukt sugen på denna. Alex Garlands tidigare filmer (Dredd, Ex Machina) är några av mina favoritrullar från senare år. Har svårt att se hur boken ens kan funka som film dock. Är rädd att jag blir besviken, få exklusiva Netflix-filmer har övertygat mig hittills.

  Tack för länk! ❤

  Gilla

   1. Jo, precis. De har köpt rättigheterna i vissa länder. I USA har den tex gått upp på bio. Det finns ju liknande exempel tidigare. I teorin gillar jag konceptet. Gött att se filmerna direkt när de släppts hemma i tv-soffan men oftast har storfilmerna de köpt in inte varit helt klockrena (Bright, The Cloverfield Paradox, Mute för att nämna några).

    Gilla

 3. Jag såg också filmen när den släpptes på Netflix och hade ganska höga förväntningar eftersom den beskrevs som en intellektuell sci-fi, litet för ”svår” för att gå hem hos den stora massan på bio. Men, jag tycker precis som du i allt du skriver. Det var intressant med vissa delar i filmen, men jag hade inte velat slösa tid och pengar på den på bio. Däremot blir jag intresserad av att läsa boken istället.

  Gilla

 4. Det låter som om många av mina farhågor kring filmen har besannats. Jag reagerade lite när jag såg castinglistan. Det var ju väldigt många män med jämfört med boken. Jag kommer nog ändå att se filmen, men sänka förväntningarna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s