Illuminae

This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do. This afternoon, her planet was invaded.

Läs den, läs den, läs den!

Ärligt talat trodde jag inte den skulle vara så bra. Jag har sett den hyllas överallt, men jag tänkte ord som grupptryck, masspsykos och liknande ( förlåt ). För det vi får är en samling dokument som berättar vad som hände. Intervjuer, chattloggar, transkriberingar av övervakningskameror och den tredje ”huvudpersonens” berättelse. Sidorna ser olika ut, precis som en samling dokument gör. Vissa sidor innehåller bara några enstaka ord, medan andra måste läsas upp och ner, vridas och vändas på och däremellan är det tomma blad. Lägg därtill att det här bara är den andra boken jag läser på engelska. Så jag trodde det skulle bli tråkigt och jobbigt och långsamt. Och det jag fick var årets bästa bok. Eller inte bara årets, förra årets och årets före det och …? En av de absolut bästa. Den är precis så bra som alla sagt och lite till ändå.

Kadys och Ezras planet attackeras och de tvingas fly. Tre rymdskepp kommer till invånarnas hjälp och de lyckas fly med tusentals överlevande, jagade av skeppet Lincoln som var med om attacken mot planeten. Men inte bara är de jagade, attacken innehöll även utsläpp av ett ämne som nu infekterar de överlevande. De kämpar mot klockan både i sin flykt från Lincoln, och mot hotet från insidan i form av de infekterade. När dessutom den tredje ”huvudpersonen” höjer sin röst blir situationen katastrofal. Och vacker och poetisk, märkligt nog.

Jag trodde det skulle bli jobbigt och svårt att läsa denna samling av dokument. Ett långsamt jobb att få ihop pusselbitarna. Men det jag får är en dubbel läsupplevelse. Inte bara för att läsupplevelsen i sig är sjukt spännande, det blir oerhört filmiskt och jag ser varenda rad spelas upp i mitt huvud som värsta actionfilmen. Jag får en läsupplevelse och filmupplevelse samtidigt, allt i ett. De sidor som måste läsas upp och ner, vridas och vändas på, piskar på det filmiska med sin brutala ordkonst. De blir inte bara begripliga, utan nödvändiga och tar hela läsupplevelsen en nivå högre.

Det är så oerhört spännande, sjukt skräckligt mellan varven och drivet är på topp precis hela boken igenom. Det här är alltså sjukt bra. SJUKT BRA. En av de allra bästa. På riktigt.

Illuminae är skriven av Jay Kristoff och Amie Kaufman. 

Boken finns hos Science Fiction Bokhandeln, Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som skrivit om boken ( och de har alla rätt ) är Carolina läser, Oarya och Fiktiviteter.

 

 

Annons

11 reaktioner på ”Illuminae

 1. Oj vad du gjorde mig nyfiken och sjukt sugen på att läsa denna bok! Jag har lagt till den på min att-läsa-lista och den kommer med all säkerhet att gå före i kön! Tack!

  Gilla

  1. Själv sitter jag och är sur för att jag inte fått fortsättningen än. Imorgon förhoppningsvis. Hoppas du också blir frälst, fast jag har svårt att se hur man inte skulle bli det. 🙂

   Gilla

  1. Och jag som trodde du och Oarya drabbats av nån slags masshypnos, för den kan ju omöjligt vara SÅ bra, tänkte jag. Men ja, här sitter jag nu. Drömmer till och med om bokfan på nätterna haha.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s