Gender Bender – En fantasygigant under lupp idag

Eftersom bloggen handlar mest om fantasy och science fiction är det ju inte mer än rättvist att även dessa genrer hamnar under lupp emellanåt. Jag har som vanligt bytt namn och kön på karaktärerna, men även ändrat en viss benämning. Helt enkelt för att inte alltför snabbt spoila vilken bok och författare det handlar om. Svaret finns längst ner i inlägget.

Thomas lyfte förstrött blicken och såg Katherine stå bara ett litet stycke längre bort och prata med en liten grupp unga adelskvinnor. Han stelnade till. En del av honom – den gamla vanliga Thomas – ville kila undan och gömma sig. Han skulle rymmas under ett bord, med kostym och allt.

”Du har undvikit mig”, sa han.

”Nej, det skulle jag inte säga. Jag har bara varit upptagen. Familjeangelägenheter, du vet. Förresten varnade jag dig för att jag är ohövlig och …” Rösten dog bort. ”Thomas? Hur är det fatt?”

Thomas insåg att han snyftade lite, och han kände en tår på kinden. Idiot! tänkte han och klappade runt ögonen med Goodletters näsduk. Du förstör sminket!

”Thomas, du skakar ju!” sade Katherine oroat. ”Kom, vi går till balkongen så du får lite frisk luft.”

Han lät henne lotsa honom bort från musiken och sorlet och de steg ut i den tysta, mörka luften.

”Vad är det frågan om?, frågade Katherine. ”Jag erkänner att jag har ignorerat dig. Förlåt. Du har inte förtjänat det, jag har bara … ja, du verkade passa in så bra att du inte behövde en bråkmakerska som mig som …”

”Har du någonsin legat med en fattig man?” frågade Thomas.

Katherine stod häpet tyst. ”Är det det som det här handlar om? Vem har sagt det?”

”Har du det?” krävde Thomas att få veta.

”Sätt dig”, sa Katherine och hämtade en stol åt honom.

”Det är sant, eller hur?” sa Thomas och satte sig. ”Du har gjort det. Hon hade rätt, ni är monster allihop.”

”Jag …” Hon lade handen på Thomas arm men han drog undan den, bara för att känna hur en tår rann över ansiktet och satte en fläck på kostymen. Han sträckte upp handen och torkade ögonen, och när han tog bort näsduken var den färgad av smink.

”Det hände när jag var tretton år”, sa Katherine lågt. ”Min mor tyckte att det var dags att jag blev en kvinna. Jag visste inte ens att de skulle döda mannen efteråt, Thomas. Ärligt, det gjorde jag inte.”

”Och efter det?” undrade han och började bli arg. ”Hur många pojkar har du mördat, Katherine Volturi?”

”Inga! Aldrig mer, Thomas. Inte sedan jag fått veta vad som hänt den där första gången.”

”Väntar du dig att jag ska tro på det?”

”Jag vet inte”, sa Katherine. ”Du, jag vet att det är på modet för männen vid hovet att påstå att alla kvinnor är odjur, men du måste tro mig. Vi är inte sådana allihop.”

Thomas sträckte upp handen för att klappa runt ögonen, och Katherine tittade på näsduken.

”Vem har gett dig den där?” frågade hon nyfiket.

”En frierska”, sa Thomas.

”Är det hon som har sagt sådant där om mig?”

”Nej, det var en annan”, sa Thomas. ”Hon … sa att alla adelskvinnor – eller snarare alla adelskvinnor i Newport – är hemska människor. Hon sa att männen vid hovet inte ens anser sig bedragna när deras kvinnor ligger med fattiga manshoror.”

Katherine fnös. ”Då känner din sageskvinna inte män särskilt väl. Jag slår vad om att du inte kan hitta en enda man som inte blir störd när hans kvinna kurtiserar någon annan – fattig eller adlig.”

Thomas nickade och tog ett djupt andetag för att lugna sig. Han kände sig fånig … men han kände sig också fridfull. Katherine föll på knä bredvid hans stol, fortfarande tydligt bekymrad.

”Jaha”, sa han, ”så din mor tillhör den där tredjedelen?”

Katherine rodnade i det svaga ljuset och tittade ner. ”Hon tycker om alla sorters älskare – fattiga eller adliga, det spelar henne ingen roll. Jag tänker fortfarande på den där natten, Thomas. Jag önskar … jag vet inte.”

”Det var inte ditt fel Katherine”, sa han. ”Du var bara en trettonårig flicka som gjorde det hennes mor sagt till henne att göra.”

Boken heter Mistborn – Sista riket och är skriven av Brandon Sanderson. De två som pratar heter Vin och Elend Venture och de fattiga männen är egentligen skaakvinnor. Skaa är egentligen ett folkslag, men eftersom de alla är fattiga och förtryckta hittade jag ingen annan benämning än just fattig. Jag funderade på ordet slavmän, men alla skaa är inte slavar, de är dock alla förtryckta och fattiga.

Jag bör tillägga att när jag skummade igenom boken efter stycken att citera, så fastnade jag i berättelsen och helt plötsligt hade jag läst i två timmar. Så ingen av oss är felfri och även jag kan fastna tillräckligt för att bortse från en boks brister ( även när jag letar efter dem tydligen ). Det betyder dock inte att problemet inte bör uppmärksammas, tycker jag.

Annons

13 reaktioner på ”Gender Bender – En fantasygigant under lupp idag

 1. Mitt allra, allra mesta favorit-hatobjekt när det gäller hur SUNK kan infiltrera en modern roman och få moderna läsare att helt bortse från det (för att det är så jävla normaliserat). Och min favoritscen som visar på det. I två scener efter denna möter Vin två olika män från hennes grupp av (bara manliga) rebeller, som båda (alltså vid två olika tillfällen) frågar vad som hänt med hennes smink (det är alltså författarens sätt att två gånger dra vår uppmärksamhet till att hon gråtit över sin adelsman, och att det förstört hennes smink).

  I övrigt tycker jag att bokserien blev så trist att jag slutade med den efter en och en halv bok, jag såg verkligen inte tjusningen. Men även om den varit FANTASTISK, hur hade jag kunnat bortse från det sjukt sunkiga i hur Vin och männen beskrivs? Hur kan någon göra det? Ibland blir jag lite beklämd över hur normaliserat det här är.

  Gilla

  1. Jag hittade massor med sånt under läsningen igår. Att det faktiskt bara finns en enda kvinna i hela boken, bland hur många män ( viktiga män, riktiga karaktärer med plats ) som helst ( någon adelskvinna finns med men bara i syfte att föra vidare skvaller eftersom hon är en skvallerbytta, samt Elends ex, men dessa är bara med i förbifarten och saknar egentligt värde ).
   Att det pratas en hel del om horor, horhus och bordeller. Hur fattiga skaa än är så är det som vanligt kvinnorna som är utsatta på det gamla vanliga sättet.
   Att Vin inte alls vill tro att Elend tillhör den elaka adeln, förrän hon hör att de LIGGER med skaakvinnor ( slavar, horor, småflickor osv ) och då först bryter ihop. Att hon själv levt som förtryckt fattig skaaflicka i hela sitt liv har hon helt plötsligt glömt, ända tills det handlar om Elend och sex.

   Och, ja. Listan går vidare. Och därför blir jag ännu mer irriterad över att jag ÄNDÅ fastnade i läsningen på det sätt jag gjorde. Å andra sidan blir jag bara ännu mer besluten att öppna ögonen ännu mer, och fortsätta försöka göra det på andra.

   Gillad av 1 person

   1. När jag diskuterade den med en (manlig) fantasyälskare och undrade om jag skulle störa mig på att det bara var en kvinna i ett helt GÄNG av olika män sa han ”ja, jag kan inte minnas att det finns någon mer kvinna i resten av serien” och så var det liksom bra med det. Jag undrar om han kommer att läsa en bok med tiotalet viktiga kvinnor och bara en man utan att reagera på det…?

    Gilla

   2. Och ja, det fanns verkligen mängder av skit. En av mina favoriter är den vanliga ”när hennes hår vuxit ut och hon fått i sig lite mer mat såg hon mer ut som en riktig kvinna, även om hon fortfarande var misstänksam och undvikande”. För ja, riktiga kvinnor har långt hår och kurvor, och riktiga kvinnor är väna och samarbetsvilliga och inte så hårda. Suck och dubbelsuck. Jag vet att han är amerikan och jag vet att det pratas mycket om att han tillhör en strikt religiös grupp, men det är ju svenska män (och inte så få kvinnor) som läser och gillar.

    Gillad av 1 person

   3. Vet inte hur det här svaret hamnar, man får bara svara en person en gång. Men det här är till dig AJL och jag håller med. Det känns lite som att enda sättet att få vissa att reagera ( eller bara förstå ) är att sätta dem i samma sits som oss. Byta kön i boken och visa rent praktiskt hur det faktiskt ser ut. För nej, jag tror inte män generellt skulle läsa en bok med bara en man och resten kvinnor, utan att reagera.

    Gillad av 1 person

   4. Alltså, JAG skulle reagera på en bok med idel kvinnor och bara en man. Det skulle kännas som en ”kvinnobok”. Vill jag att det ska vara så? Nej. Men eftersom det är så sällsynt så är det vad som händer. Det ska inte behöva vara så sällsynt, helt enkelt.

    Gillad av 1 person

 2. Åh, måste säga att jag som precis börjat läsa din blogg, verkligen älskar de här bitarna när du byter kön på karaktärerna!! Det blir en tankeställare som jag inte alls har haft tidigare! (mer än att bara reflektera över hur männen behandlar kvinnorna)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s