Uppenbarligen vill vi varken se eller höra män prata. Men i de få fall när vi gör det, vilka roller vill vi se män i? En annorlunda Gender bender.

Uppenbarligen vill vi varken se eller höra män prata. Men i de få fall när vi gör det, vilka roller vill vi se män i?

När jag letade information till mitt inlägg om Bechdeltestet hittade jag en riktigt intressant sida. Där har man gått igenom 2000 filmer från IMDB och tagit fram siffror som visar hur mycket dialog de båda könen har ( man har räknat två kön, man och kvinna, så det är vad jag utgår från ). Jag har sorterat ut en del bitar och tänkte visa lite hur det ser ut.

Hur är dialogen uppdelad om man ser totalt på samtliga filmer och en ren uppdelning bara baserat på kön?

Antal filmer där minst 90% av dialogen framförs av kvinnor = 307 st

Antal filmer där minst 90% av dialogen framförs av män = 9 st

Antal filmer där 60-90% av dialogen framförs av kvinnor = 1206 st

Antal filmer där 60-90% av dialogen framförs av män = 164 st

Slår vi ihop könen här blir siffran 1513 filmer där kvinnor dominerar filmtiden och 173 filmer för männen. Jag har tittat närmare på de 9 filmer där män står för minst 90% av dialogen. Vad vill vi se män i för roller?

Film 1. Storyn är baserad på en dröm som den kvinnliga regissören hade. En dröm hon inte fattade själv men valde att göra film av. Den blyga Donald träffar självsäkre Edgar och de blir vänner ( älskande? ) . När Donald har sex med Millie hoppar Edgar ( svartsjuk ) från balkongen men landar i poolen nedanför och hamnar i koma. När Edgar vaknar från koman börjar han istället ha sex med Mille, men Edgar insisterar nu på att kallas för Donald. I slutet av filmen har Edgar psykiskt gått till barnstadie och kallar nu Donald för pappa. 

Film 2. Den vita societetsmannen John återvänder till Södern, men något i John har förändrats. Han kommer i kontakt med den svarta hemhjälpen Ruben och tillsammans börjar de skriva en bok om den diskriminering svarta män utstått. En blivande klassiker om manlig vänskap, mod och kärlekens kraft. Från ett vitt perspektiv. 

Film 3. Den unga Howard väntar barn med sin fru men blir sexuellt antastad vid ett läkarbesök av den kvinnliga läkaren Anna. Howard polisanmäler Anna för sexuellt ofredande varpå Anna tar sitt liv. Kvar blir Annas man Truman som anklagar Howard för sin frus död. Truman söker jobb som Howards barnpojke och börjar sin hämnd. Han anklagar familjens husfru Rose för sexuella övergrepp mot barnet och ser till att hon blir avskedad. I en sekvens tappar Truman kontrollen i badrummet och blir galen. När sanningen hotar att komma fram bestämmer Truman att Howard måste dö. 

Film 4. En ung mans hämnd för den tortyr han fick utstå som pojke. Filmen gjorde ordet tortyrporr till ett begrepp. Filmen om vännerna ( älskande?) Norbert och Barney som söker upp familjen som Norbert säger utsatte honom för övergrepp som liten, men som själva fastnar i tortyr och övergrepp. Norbert och Barney blir sönderslagna, sönderklippta ( ! ), svultna, flådda och sönderskurna från topp till tå. Vid ett tillfälle hittar de ännu en ung pojke i källaren vars ögon är täckta med ett metallvisir som blivit inspikat i hans skalle. Sekten rövar bort främst unga män eftersom unga män är mer känsliga och mer troliga att en lång tid överleva den brutalaste av tortyr för att därefter bli martyrer. Den franska filmen blev så populär att man även gjorde en amerikansk version. 

En recensent skriver ”Och filmens sista avsnitt, som fokuserar på Norberts vän och älskling Barney, är nästan helt och hållet sammansatt av långvariga, olikartade kliniska scener av tortyr ”.

Så här tycker kvinnor om filmen:

”En av de bästa filmerna jag någonsin sett! Den tar tortyrporren längre än jag någonsin sett tidigare. Spoiler: Den innehåller det grövsta barnövergrepp och den brutalaste tortyren jag någonsin sett begås på en hjälplös ung man tidigare. ”

”En klassiker i lidande!”

”Nivån av brutalitet och psykisk tortyr kan blåsa iväg mänskligheten hos vem som helst ( 4 av 5 stjärnor ). ”

”Poetiskt vackert.”

”Den bästa filmen jag sett i hela mitt liv.”

Kvinnor älskar uppenbarligen att se unga män bli brutalt torterade i vad som kallats ”den sjukaste filmen någonsin”.

Film 5. Den 16-årige Walter bor hos sin pappa. Walter är kraftigt överviktig och kan varken läsa eller skriva. Pappan som nästan aldrig lämnar lägenheten utsätter Walter för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp. Det visar sig också att Walter blivit våldtagen av sin mamma flera år tidigare där de tillsammans fått sonen Mongo. Mongo bor hos Walters farfar då Walter själv är oförmögen att ta hand om sitt barn. 

Film 6. Fyra män minns sin barndom, sin vänskap, ett mysterium och de händelser som ledde fram till idag. 

Film 7. En munk hittas i sitt rum blodig och avsvimmad. I papperskorgen hittas en nyfödd död baby. En psykiatriker tillkallas för att avgöra om munken är galen eller frisk nog att kallas inför rätta för mord på sitt eget nyfödda barn.

Film 8. Två tonårspojkar, Arnold och Norman, blir först vänner och sedan ett kärlekspar. Deras kärlek innehåller fantasier om både brutala mord och hämnd mot alla dem som förtryckt dem tidigare. De kommer fram till att Arnolds pappa är den som står i vägen för deras kärlek och mördar honom. Man hittar dock pojkarnas dagböcker och de ställs inför rätta för mord.

Film 9. Den här kommer få ett eget inlägg.

Sammanfattning. Tittarna kan gå med på att låta män få mer filmtid om de innehåller antydd sexuell attraktion mellan männen, förtryck av män, sexuella övergrepp på män och tortyr på män. Riktigt onda män gillar vi också, men helst inget däremellan.

Motsvarande statistik ( de 307 filmerna där kvinnor har mest dialog ) för vad vi gillar att se kvinnor i för roller, så är det alla roller. Som vanliga personer tydligen.

 

Jag har naturligtvis som vanligt bytt kön överallt i inlägget. I statistik såväl som i filmerna jag går igenom. Facit i kommentarer. Statistiken hittar du här. Kommentarerna jag citerat till ena filmen hittar du här.

Annons

6 reaktioner på ”Uppenbarligen vill vi varken se eller höra män prata. Men i de få fall när vi gör det, vilka roller vill vi se män i? En annorlunda Gender bender.

 1. Filmerna är i fallande ordning:

  3 women
  The Help ( Niceville )
  The hand that rocks the cradle
  Martyrs
  Precious
  Now and then
  Agnes of God
  Heavenly Creatures
  Film 9 ?

  De antal filmer ( 314 st ) som saknas i mitt inlägg ligger ungefär lika i dialog baserat på kön. Kvinnor lite under, men ganska lika jämfört med resten. Därför har jag inte tagit med dessa i inlägget.

  Gilla

 2. Pia Lerigon

  Först tänkte jag. Oj då, om kvinnor har övervägande delen av all taltid i nästan alla filmer, varför är det då nästan bara män som får göra reklam för torsdagsfilmerna i TV4? Sedan förstod jag att du bytt ut könsrollerna. Det är skrämmande statistik. Bra att det förs upp i ljuset. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Men eller hur, visst blir man chockad och det är ju såklart det som är meningen. Att visa hur extremt det blir om man vänder på det. Förhoppningsvis reagerar en person och gör annorlunda, det räcker för att jag ska känna mig nöjd. Tack och stor kram tillbaka ( blir du tillfrågad om intervju så är det mitt fel förövrigt. 🙂 ).

   Gilla

 3. Alltså det tog mig till slutet av inlägget att fatta att du hade bytt kön på allt. Satt bara och gapade och var superförvirrad. Först när du skrev ut det som det klickade. Väldigt bra inlägg!

  Gilla

 4. Det här är det obehagligaste jag läst på rätt länge. Shit! Men samtidigt är det ju ett superbra och viktigt inlägg. Men uuuää blir så äcklad av världen …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s