Gränsland av Johan Cederholm

Viktors kavaj är visserligen blodig, men han hör inte hemma här. Han har ju inte dött. Utanför pendeltågets gallerförsedda fönster sträcker sig Gränslandet, en öken som skiljer döden från livet. I denna främmande värld, långt ifrån tillvaron som börsmäklare, påbörjar han sin resa efter svar. I sina mardrömmar återser Viktor sitt forna liv, han förflyttas till hembyn och till lägenheten där han fortfarande bor med sin mor. Men betyder inblickarna något mer? Hur kommer skrotsamlande mutanter, en gåtfull Klaxon-robot och kvinnan med platinablont hår in i bilden? Och vem är egentligen den mystiska clownen?

Gränsland är skriven av Johan Cederholm.

Jag läste den här i somras så tyvärr blir det en kort text om boken. Alldeles för kort med tanke på hur mycket jag gillade den. Ändå är det inte en bok för alla. Gränsland är en bok av den typen man antingen ogillar eller gillar, ingen mellanmjölk här inte.

Viktor hamnar i en sorts gränsland mellan levande och död. Närmare bestämt i Limbus. En vidsträckt öken som mest består av öppna vidder, skrot, en sunkig bar och hemska varelser. Medan Viktor försöker ta reda på varför han är där, varför varelser och andra människor försöker mörda honom hela tiden ( kan man bli mördad om man redan är halvdöd? ), fladdrar han fram och tillbaka mellan Limbus och vad som förefaller vara den riktiga världen. Till sin hjälp har han ett kassettband, en gåtfull robot och möjligen kan kvinnan Julia vara en pusselbit närmare lösningen.

Gränsland har beskrivits som science fiction men så är inte fallet. Snarare en slags splatter-filosofisk drömsekvens där karaktärerna ställs till svars för sina livsval och handlingar på ett väldigt annorlunda sätt. Ett limbo med westernfuturistisk känsla som faktiskt andas ganska mycket Quentin Tarantino. På ett bra sätt.

Andra som skrivit om boken är Min fantasyvärld och en rad tidningar vars artiklar jag inte kommer åt tyvärr.

Tack till författaren för recensionsexemplar. 

Annons

2 reaktioner på ”Gränsland av Johan Cederholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s