The Expanse – en snubbes våta dröm?

Jag såg några avsnitt av första säsongen men tappade intresset nånstans mitt i. Det var rätt oklart varför, för serien innehåller egentligen allt jag gillar. Bra scifi liksom. Men något skavde, så jag släppte serien. Tills i helgen när jag hakade på makens tittande. Jag såg två, kanske tre avsnitt, och jag tror det var säsong två.

Men i alla fall. Jag såg ett avsnitt och i slutet på det avsnittet satt jag mållös och undrade vad fan är det jag tittar på?

Kvinna A. Kvinnans försvinnande har varit en röd tråd i hela första säsongen. Man Ett försöker hitta kvinna A. Under tiden han letar blir han närmast besatt. När han till slut hittar henne är hon död. Hennes medvetande lever dock och Miller träffar hennes medvetande. Hennes medvetande är manifesterat som en naken kvinna som sitter fast ( hon är assimilerad i något slags levande biovapen ). Han vet precis allt om henne, hon har ingen aning om vem han är. Han kliver in och säger att det är dags att vakna nu Julia. Att hennes medvetande måste vakna.

You need to wake up now kid. En slags lugn och förtrolig fadersgestalt. Hon är rädd och han lugnar. Hon naken och han i rymddräkt. Och efter någon minut fastslår hon att de är menade för varandra och de börjar kyssa varandra innerligt. Eh VA?

Vilken snubbes våta drömmar såg jag precis? VA?

Efter det här började jag såklart fundera på vad som hänt tidigare i avsnittet och reflekterade också lite mer över det andra avsnittet jag såg. Och under två avsnitt får vi alltså dels det ovan samt kvinnorollerna jag presenterar här under.

Kvinna B. En marinsoldat som är enda överlevande från en attack. Omringad av män med högre position än henne som med alla medel försöker få henne att berätta vad som hände, men som också försöker övertyga henne att ljuga för andra vad som hände. Hon får medalj ( av en man ) med orden att hennes pappa hade varit stolt över henne. Så stolt, så stolt.

Kvinna C. En slags assistent till en av ledarna ( de är alla män ). En av de andra ledarna kommer fram till henne och pratar om hennes ledares uppdrag. Bara för att sekunden efter börja tafsa på henne (  hon står med ryggen mot honom och ser allt annat än välkomnande ut ) och fastslå att han vet att hon vill eftersom de tydligen har ett ( sexuellt ) förflutet ihop. Hon följer med honom utan att yttra ett ord.

Kvinna D. Ledaren för en besättning, man Två,  meddelar övriga besättningen att han och kvinna D är ihop. Och förtydligar för alla att de alltså ligger med varandra. Direkt därefter har man Två och man Tre ett samtal. Man Tre är kvinnans arbetspartner sedan länge så man Två vill försäkra sig om att det inte är några bekymmer att han nu ligger med kvinnan. Man Tre säger att det är helt lugnt eftersom kvinnan är som en syster till honom. Men måste förstås lägga till att han såklart gärna skulle ligga med henne ändå om hon hade velat det. Man Tre försäkrar alltså man Två att han anser kvinnan liggbar trots att hon är som en syster för honom.

Puh, vilken tur. Tänk om scenen bara hade tagit slut efter att man Tre fastslagit att kvinnan är som en syster. Hur skulle det ha sett ut liksom …

Kvinna E. Har hög position men verkar mest bakom kulisserna och låter män fatta de faktiska besluten. Blir försäkrad av man i hög position att hennes far hade varit stolt över henne.

Under två avsnitt har vi alltså massor med män och dessa fem kvinnor. Varav den ena naken välkomnar en man hon aldrig sett och börjar kyssa honom. Två av dem får det ultimata berömmet ( av allt att döma ) att deras fäder hade godkänt deras gärningar. En blir antastad av ett ( creepy ) ex och bara följer med som en viljelös docka när han kommer med en sexinvit, och den sistes liggbarhet och tillgänglighet blir diskuterad av två män.

Jag hade förmodligen inte reflekterat över något av detta om det inte varit för scenen med kvinna A. Men har man väl öppnat ögonen är det svårt att stänga dem igen. Och det är svårt att låta bli att fundera över varför kvinnan tydligen måste vara antingen liggbar eller ha sitt största värde i att vara en mans avkomma.

Nu är ju The Expanse långt ifrån värst och det är trots allt välgjord scifi, så jag förstår ändå att folk gillar den. Jag skippar den dock och låter Miller leva sin våta dröm ifred med Julie någonstans på Venus.

Annons

8 reaktioner på ”The Expanse – en snubbes våta dröm?

 1. Grejen är att när en öppnat den dörren blir en jävla massa serier otittbara, och det stör skiten ur mig. Vill de inte ha kvinnliga tittare? Vill de verkligen medvetet bidra till att reproducera svinigt beteende hos män? Är det bara helt omedvetna (eller hjärntvättade att tro att detta är normalt)? Eller är det någon cynisk marknadsgrej, där de vet att ”ur-snubbens” våta dröm säljer till andra snubbar, och nöjer sig med att vara perfekt inriktade på denna smala målgrupp (för till ”snubbar” räknar jag långt ifrån alla män, utan bara just de som gärna vill hångla upp en naken och nyvaken brutta som är fängslad).

  Extra sorgligt är det att inom fantastiken känns det här som mer regel än undantag. Vi har fastnat i att enskilda kvinnor som är med utifrån ett male-gaze-perspektiv betyder att serien borde tilltala kvinnor. Halvnaket, kroppsstajta push-up-dräkter, ”kvinnan som blir erkänd endast genom fadersfigurernas gillande”, ”den ‘frigjorda’ kvinnan som har ohämmat sex med den manlige huvudpersonen”… Listan kan göras så lång.

  Och som tittare ställer vi inte tillräckligt högljutt kravet på att det här måste förändras. (Hur nu enskilda kvinnor i Sundsvall och på Åland kan göra något, men du vet hur jag menar.) Så bra att du reagerar. ❤

  Gilla

  1. Så himla jobbigt. Helt plötsligt är det så väldigt mycket som inte går att titta på. Och då har jag ändå bara hyfsad koll. Tog ju ändå en rejäl ögonöppnare ( och en säsong ) innan jag insåg vad som skavde i den här serien. Men det kommer faktiskt ett inlägg till inom ett par dagar om en annan serie som lyckas hela vägen. 🙂

   Gilla

 2. Men åh! Tentakel-Andreas hyllar så jag tänker att det här måste undersökas men så läser man det här. Nu kan jag ju inte unsee det här om jag börjar titta oavsett övriga kvaliteter. Jag som bara vill se nåt med rymdskepp och som inte är Star Trek (förlåt, jag kan bara inte med Star Trek öht). Damn it.

  Gilla

  1. F´låt! Och vad gäller Star Trek så gillar jag iof serierna, men de är ju inget man på något sätt behöver tänka till lite extra över. Bara låta avsnitten rulla på som förströelse.

   Gilla

  1. Tack, vad kul att du tycker det ( att du gillar mitt inlägg, inte att jag sabbade en serie för dig ). Läs gärna mina GenderBender inlägg som kommer dyka upp igen så småningom. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s