Ordbrodösen

ordbrodosenOrdbrodösen är skriven av Anna Arvidsson.

Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en bruksort i Värmland bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. Kvinnorna kan styra andras tankar och handlingar med sina skrivna ord. Dagen då Alba fyller arton är det hennes tur. När hon kliver in i samlingssalen i den nedlagda byskolan vet hon att ceremonin bara kan sluta på ett sätt. Ingen ordbrodös har någonsin misslyckats med sitt inträdesprov. Inte förrän nu.

Precis som Oarya var jag nervös inför den här läsningen. Jag hade från början bara kontakt med Anna Jakobsson Lund när jag testläste hennes dystopi Tredje principen och via henne blev det sedan så att jag kom att följa de tre Annorna ( Anna två är Anna Ahlund som debuterat med Du, bara ) på deras författarstig. Så jag läste och älskade de två första Annornas böcker och sist ut var alltså Anna Arvidsson med Ordbrodösen. Tänk om jag inte skulle gilla den sista Annas bok? På något konstigt sätt skulle det kännas som ett svek trots att jag fortfarande bara känner den första Anna. Men det visade sig att jag oroade mig helt i onödan.

Ordbrodösen. Tänk att ett enda ord kan vara så vackert och få fantasin i spinn bara genom sin blotta existens. Och ändå var det ett ord som inte existerade innan det gav sig tillkänna hos Anna Arvidsson. Och tänk att boken visade sig vara lika vacker som titeln.

Andra har jämfört med Maria Gripe och det stämmer naturligtvis. Ordbrodösen har samma flyt och samma tidlösa känsla av det slag som skapar odödliga klassiker. Vi får även en hel del historier i historien. Berättelser som går långt tillbaka i släkten Vinters historia. Arvidsson väver skickligt samman allt utan att det någonsin känns konstlat eller rörigt. Vi får visserligen väldigt många namn, men jag lär mig snabbt vilka jag behöver lägga på minnet och vilka som bara är förbipasserande besökare i själva berättelsen. Dessutom finns fina Alba som en ledstjärna genom hela boken.

Alba som är så ensam och förvirrad i början, men som vägrar ge upp sitt sökande efter sanningen. Fina fina Lo och Klara som från början tar Alba till sina hjärtan. Ordbrodöserna som med sina skrivna ord skapar magi. Albas frånvaro av magi. Och naturligtvis Siri som trots sin död alltid funnits hos Alba. Allt berör mig.

Jag tycker också om att vi ser så mycket av författaren själv i boken. För trots att det förmodligen skalats bort en del tedrickande ( te, the eller thé? ), går det inte att missa vad Arvidssons stora svaghet här i livet är. Eller att en favoritbok varit Skuggan över stenbänken och att hon troligen sett Love Actually för många gånger. Jag älskar också att de två andra Annorna är närvarande i boken. Louise som visar sig kallas Lo och papperstranorna som dyker upp känns som en varm kärlekshälsning till de båda vännerna.

Det finns ingenting i läsningen som stör mig, ingenting jag inte tycker om och ingen av karaktärerna jag inte älskar ( förutom de onda såklart ). För Ordbrodösen är inget mindre än fantastisk. På riktigt kan det vara en av de finaste böcker jag läst. En av de allra allra finaste.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är Carolina läserMidnatts ord och Vargnatts bokhylla  och Fiktiviteter.

Tack till Rabén och Sjögren för recensionsexemplar.

Annons

4 reaktioner på ”Ordbrodösen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s