En besvikelse – Travelers

Ok, den är inte helt usel men heller inte vad jag hade förväntat mig. Den låter ju så lovande. Ett gäng resenärer från framtiden som tar över kroppar i människors dödsögonblick, och kämpar för att rädda världen från den kommande katastrofen som nästan ödelagt den framtida jorden. Jag gillar sådant och själva grundstoryn känns intressant. Skådisarna är inte jätteusla även om jag inte älskar dem heller. Kanske problemet inte är skådisarna så mycket som den vanliga stereotypa castingen, något hos dem stör mig i alla fall.

travelers_cast

Men det största problemet ligger i seriens trovärdighet. Det är för mycket hål i storyn för att jag ska tro på den. En del hål som säkert är hål och några där det kanske är jag som missat bakgrunden till ploten.

Resenärerna har en hel del regler som är bestämda av den för oss okände Direktören. De viktigaste reglerna är skada ingen och rädda ingen. De ska alltså inte ingripa i andra människors öde. Förutom den halvan av jordens befolkning de är där för att rädda då. Om det nu är det de ska göra, syftet är inte helt klart.

I de första avsnitten ska de i alla fall rädda några tusen okända människor från att dö av en jättebomb. Förutom chauffören som kör lastbilen med bomben. Av oklar anledning kan de inte rädda just honom ( fast han hamnar i koma och dör inte ändå ). Det här förklaras av en i gänget till de andra medan de står samlade och andas ut efter uppdraget. Jag fattar att meningen är att förklara för oss tittare, men det kan göras så mycket snyggare än att någon i gruppen förklarar för resten av gruppen ( som rimligen borde ha samma information och kunskap ) varför de gjort som de gjort och vad det har lett fram till. Det blir lite Poirot över det hela.

En annan snubbe som var en potentiell kandidat för att tas över, kan inte tas över eftersom han skulle ha dött samma dag ändå. En i gänget vill därefter rädda en okänd men hindras av de andra. Ingrip inte. Den okända kommer att dö i alla fall, eftersom ödet har bestämt att han ska dö. Varför det gäller just den här snubben men inte kropparna de själva tagit över framgår inte. Hur de vet att samma regel inte gäller de tusentals som skulle ha dött av bomben är inte heller klart. Det är mycket som är väldigt oklart. Framförallt hur ledaren för det här gänget tar över sin människokropp. Den personen ska nämligen dö av att falla ner i ett hisschakt, men de drar tillbaka honom precis när han ska falla. Sedan väntar de några sekunder och i samma sekund som han skulle ha slagit i botten dör han och blir övertagen av ledarresenären. Reglerna är tydliga, men ändras ändå lite hur som helst när de inte passar in i historien.

Så nej, den här serien är inte för mig. Inte helt usel som sagt och kanske fortsätter jag titta en regnig dag, men tills dess går jag vidare till andra och förhoppningsvis bättre serier.

 

Annons

3 reaktioner på ”En besvikelse – Travelers

 1. Shit, vad svårt det där är, och så fort man ger sig på någonting som har med tidsmanipulation att göra så är man ute på extra tunn is. Jag fattar att många hellre skriver inom realismens ramar än försöker sig på någon form av fantasy (gäller både böcker och film/serier). Det är sannerligen inte alldeles lätt att skapa en trovärdig värld som skiljer sig från den verkliga. Inte för att det behöver vara helt vattentätt – det är det ju aldrig i princip, om man nagelfar det fiktiva systemet – men läsaren/tittaren måste kunna slappna av och tro på det, utan att hela tiden behöva kämpa med störningsmoment som hotar att väcka en från transen.

  Tack för redogörelsen. Den här hoppar jag nog över.

  Gilla

  1. Jag har ingenting emot hål om karaktärerna är tillräckligt engagerande och storyn tillräckligt bra. Fastnar jag så märker jag inte ens hålen. Men här var det så många på så kort tid, plus att jag inte fastnade för karaktärerna riktigt så då åker de mer kritiska glasögonen på. Jag har heller inget emot om reglerna är lite lösa och luddiga, allt behöver inte förklaras utan ibland kan vissa saker bara vara. Hellre det än att skapa regler som sedan inte följs tycker jag. Men ja, helt usel tycker jag inte att den är, men det finns annat att lägga tiden på. 🙂

   Gilla

 2. Har du testat Timeless? Bara sett första avsnittet, men slutet var himla kul i pilotavsnittet.

  Sen håller jag med om allt som har med tidsresor att göra, det är snårigt att få till nån sorts trovärdighet så man måste lyckas komma överens både som författare och publik om vad man får köpa eller inte köpa. Suspension of disbelief och allt det där. Men så fort man bryter mot sina egna regler, då är det ju kört.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s