Den förflyttade – En lovande dystopi

den-forflyttadeDen förflyttade är första delen i en trilogi skriven av Sarah Lanz.

Något är fel. Liv känner det, men varje gång hennes medvetande snuddar vid orsaken glider tankarna förrädiskt undan och dagarna fortsätter som vanligt. Dagar som består av att vakna upp i sovsalen tillsammans med de andra, ta på sig de grå kläderna och gå till lektionerna. Det är ett liv av fönsterlösa korridorer, hårda regler och ännu hårdare straff. Ända tills Ossian dyker upp. Ossian är förflyttad från en annan facilitet och allt med honom drar Liv till sig. Han är annorlunda och hon är fast besluten att ta reda på vad som skiljer honom från de andra. En beslutsamhet som kan kosta henne allt.

Jag såg ett tips om den här boken i en författargrupp och den lockande beskrivningen fick mig att dyka in på Adlibris och köpa boken direkt. Utan att reflektera närmare över omslaget. Vilket var en himla tur, för omslaget är tyvärr inte fantastiskt. Det finns ingenting i bilden som visar varken genre eller handling, så det här är en bok jag normalt inte ens skulle ha tittat på. Nu struntade jag som tur var i omslaget och hittade en dystopisk liten pärla.

Handlingen utspelar sig i ett framtida Sverige ( antar jag på grund av namnen ) efter att tredje världskriget kommit och gått. Liv bor i en av faciliteterna som skapades för att komma undan strålningen efter atomkriget. Samtidigt som Ossian förflyttas till Livs facilitet inträffar en katastrof som förändrar allt. Ossian har svaren Liv behöver, men är hon verkligen redo att höra sanningen?

Det här är bra. Jag gissar att boken är egenutgiven då både förlag och författare är märkligt anonyma. Jag antar också att det är en debut eftersom jag inte hittar någon information om tidigare böcker, en lovande debut i så fall. Den förflyttade är första delen i en trilogi och jag gillade den här så mycket att jag gärna hade sträckläst fortsättningen direkt.

Handlingen i sig är egentligen inte så överraskande. Berättelsen följer dystopins vanliga mallar och den är ganska snällt framförd. Jag vill ändå inte kalla det mellanmjölks-dystopi, eftersom berättelsen fångade mig direkt och fick mig att sträckläsa boken i en enda sittning. Boken är välskriven och utmärkt redigerad med ett språk som flyter smidigt. Faktiskt flyter det på så smidigt att boken för min del gärna hade fått vara lite längre. Karaktärerna hade mått bra av lite mer struktur och aningen mer tid att utvecklas på, men jag gissar att vi lär känna dem bättre i kommande böcker. Jag gillar också att den utspelar sig i Sverige och hoppas få lite mer miljöskildringar framöver. Det är något extra kittlande med böcker som utspelar sig i närmiljöer, så jag hoppas på mer detaljer i nästa bok.

Som helhet är det en riktigt bra dystopi och därför är det extra synd att omslaget inte gör innehållet rättvisa. Det är ett fint omslag förvisso, men det passar varken genren eller berättelsen. Men eftersom innehållet är det viktigaste kan jag varmt rekommendera den här. Den förflyttade var en glad överraskning och jag ser verkligen fram emot kommande böcker.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

3 reaktioner på ”Den förflyttade – En lovande dystopi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s