Enda vägen – Anna Jakobsson Lund

enda-vagenEnda vägen är den avslutande delen i en trilogi skriven av Anna Jakobsson Lund.

I sista delen av trilogin om Systemet får vi följa Ava, Levi och Leymah när de tar på sig sin största utmaning hittills – att försöka förändra samhället och göra sig av med förtrycket. Samtidigt kämpar de för att hålla ihop gruppen och förstå sig själva. Kampen mot Systemet är full av svåra val och det går inte att besegra makten utan att först ha bestämt sig för vilken väg som är den rätta.

Jag vaknade upp igår till Trump world och känner att jag måste berätta om något fint som motvikt till allt annat jag känner just nu. Och vad kan passa bättre än att berätta om Leymah, Levi och Ava. Tre starka karaktärer som från början inte kände varandra, eller ens sig själva. Tre personer som tillsammans bestämde sig för att förändra den kontrollerade värld som Systemet skapat. Levi, Leymah och Ava som blev förrådda av någon de litade på, men som ändå i den här sista delen bestämmer sig för att fortsätta kämpa och aldrig ge upp. Kanske kan de tillsammans hitta ett annat sätt att kämpa, ett helt nytt sätt att göra revolution på?

Och det är just det, att Anna Jakobsson Lund hela tiden fortsätter ta andra vägar än de självklara, som gör att trilogin om Systemet sticker ut. För det händer hemska saker, om och om igen. Alltid ett steg längre än de flesta författare i samma genre vågar gå. Allt berättat med det korthuggna avskalade språk som märkligt nog gör allt både närmare och större. Rakt på bara. Som en käftsmäll.

Samtidigt har vi de här karaktärerna som gör berättelsen till något annat än bara en bok om hemskheter. Jag var ju testläsare för de två första böckerna och är nu i efterhand glad att författaren inte valde att lyssna på några av mina mest blodtörstiga förslag ( även om en av dem jag ville ta kål på retar ihjäl mig en stor del av boken ). För egentligen handlar det om vänskap, lojalitet och hopp. Hur Ava, Leymah och Levi är så trasiga i början men utvecklas i takt med att sanningar avslöjas. Hur författaren ger oss delar av deras personligheter och historia en bit i taget och får dem att kännas som våra vänner. Jag bryr mig om dem, känner med dem och är hela tiden nyfiken på fler bitar att pussla ihop deras förflutna med.

Sedan har vi även det fantastiska världsbygget. Den här framtida ytan av vår vanliga värld som hela tiden känns nyskapande, men ändå helt realistisk trots sina futuristiska inslag. De sinnen vissa människor har utvecklat tillför ett djup och driver både handlingen och karaktärsutvecklingarna framåt på ett briljant sätt. En olikhet mellan människor som skapar både rädsla och gemenskap och känns höggradigt aktuell, men som i  berättelsen kittlar vår fantasi och ger världsbygget en extra dimension av kreativitet.

En lysande trilogi som håller hela vägen. Jag är ledsen över att behöva ta farväl av Levi, Ava och Leymah, men glad över att de fick det värdiga avslut de förtjänar. En fantastisk sista bok som fortsätter överraska till sista sidan.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla, Skriva läsa leva, Midnatts ord och Oarya.

Annons

6 reaktioner på ”Enda vägen – Anna Jakobsson Lund

 1. Tack för att du nämnde mig =) Och visst är det ett fint avslut på en enastående trilogi. Vemodigt att behöva lämna Levi, Ava och Leymah men det var ett slut som kändes värdigt.

  Gilla

  1. Men jag måste ha nämnt dig många gånger, du har jättefina recensioner ju! och visst var det ett fint avslut. Vet inte om du läst antologin Maskinblod
   3, men den är faktiskt värd att köpa enbart pga Anna Jakobssons novell En doft av mango. Många jättefina noveller förvisso, men den är fantastisk.

   Gilla

   1. Åh! Nu blev jag rörd, vad fint sagt av dig. Du har kanske nämnt mig, kanske har jag bara missat det. Jo jag har läst Maskinblod 3 och älskade En doft av mango. Har du möjligen läst 13 svarta sagor om Svenska superhjältar? Första novellen där är skriven av Anna Jakobsson, en fantastisk novell som andas X-men! =)

    Gilla

 2. Alltså, jag bara måste ta tag i att läsa klart den här serien. Nu har jag ju önskat mig de två sista delarna i julklapp, annars skulle jag köpa dem på stört och sträckläsa. Får jag dem inte i julklapp, får det väl bli min present till mig själv 😉

  Gilla

 3. Pingback: Karaktärstaggen 2016 « Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s