Doctor Strange

dr-strangeI lördags var jag och maken på bio och det blev naturligtvis Doctor Strange. Vi var där med min svåger och svägerska och i sista minuten tog vi med 9-åringen också, vilket inte var ett helt bra beslut. Det är svårt med de nya Marvel-filmerna, vissa funkar för yngre barn och vissa inte. Sonen tyckte i och för sig att det var den bästa film han någonsin sett, men med facit i hand hade han inte fått se den på bio. Åldersgränsen här utan förälder är 12 år ( I Sverige kanske 11? ) och det är nog en bra minimiålder med eller utan förälder tror jag.

Filmen då? Ja jävlar vilken film! Helt fantastiskt svinbra är den.

Handlingen behöver man kanske inte säga så mycket om, den innehåller egentligen inget nytt. Kirurg skadar sig och letar botemedel så han kan fortsätta laga trasiga nerver, hittar guru och upptäcker oanade krafter. Naturligtvis finns en skurk som allierat sig med den mörka sidan och som Strange ska slåss mot. Så vill man ha handling och djup ska man se en annan film. Doctor Strange handlar helt om effekterna, och vilka effekter! Kan vara det bästa jag sett faktiskt.

Inledningen är fullständigt magnifik och det är ändå bara början. Vi får se världen bändas och böjas. En värld som knakar, rullar runt och trasas sönder in i minsta detalj. En värld som vänds ut och in och upp och ner, och så vidare och så vidare och allt är så jävla snyggt att man bara dör.

Även skådespelarna är magnifika. Benedict Cumberbatch är fantastiskt som Doctor Strange. Han ger exakt rätt ton av arrogans och smärta för att Strange ska kännas äkta. Mads Mikkelsen är underbar som skurk men får tyvärr för lite plats i filmen tycker jag. Och Tilda Swinton är som alltid fenomal, även om jag tycker hennes roll kunde ha fått lite mer struktur. Kemin mellan dessa tre är dock spot on och de lyckas även få in exakt rätt ton av humor, något som lyfter hela filmen ytterligare ett snäpp.

Så ja, ni måste helt enkelt se den. Helst på bio och helst i 3d. Och gå för guds skull inte innan eftertexterna rullat klart. Det kommer nämligen teaser på kommande film som nästan fick mig att trilla av stolen.

 

Annons

4 reaktioner på ”Doctor Strange

    1. Ja det tycker jag. Maken till effekter som inte lär kunna uppnå samma känsla hemma framför tvn. Vi såg den inte ens i 3d eftersom jag får huvudvärk av det och det var ändå makalöst. 🙂

      Gilla

    1. Eller hur! Visst att vi tyckte lika om filmen, men det är ju rätt självklart när nu filmen är som den är. Men just barnen osv, skrattade lite när jag satt och läste. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s