Störst av allt

storst-av-alltStörst av allt är skriven av Malin Persson Giolito.

”Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet.”

Jag köpte boken, sträckläste och avslutade den dagen efter köpet. En spännande bok alltså. En bra bok. Samtidigt finns det lite som skaver i min läsning för att jag ska sälla mig till hyllningskören helt och hållet.

Boken är oerhört välskriven, inget snack om det. Berättat i jag-form av artonåriga Maja som sitter anhållen för skolskjutning i Djursholm känns handlingen skrämmande nära. Boken beskrivs som en rättegångsthriller  och det känns både rätt och fel. Fel eftersom största delen av handlingen är återblickar där vi får följa med i händelserna som ledde fram till nuet. Men även rätt eftersom den största behållningen jag hade av boken var just de tvära kasten i rättegången.

Visserligen är en av bokens styrkor just att det handlar om en skolskjutning, för det är naturligtvis lockande för de flesta. Samtidigt känner jag att en del av bokens egentliga innehåll försvinner i hetsläsningen som orsakas av viljan att få reda på vad det var hände. Dessutom får vi inte heller veta vem som dog och vem som överlevde, något som även det driver på läsningen till en nästan outhärdlig takt. Ändå är inte innehållet i sig varken kaotiskt eller snabbmatande så boken hade förmodligen tjänat på att läsas i långsammare tempo.

Karaktärerna träder fram rätt tydligt, om än lite för stereotypt för min smak. Djursholms knarklangare är Dennis, en kille som enligt Maja ska föreställa en 17-årig ensamkommande flykting men som snarare ser ut som en fet 25-åring. Kom igen liksom, som om de finare områdena inte har knarklangare i de egna kretsarna. Motsatsen till Dennis möter vi i Samir, den smarta plugghästen och lärarens favorit. Som om det inte finns något mittemellan.

Spänningen ligger dock i relationen mellan Maja och Sebastian. Hur kunde en kärleksrelation som började så himla fint sluta med en skolskjutning? Och hur skyldig är egentligen Maja? Den sista frågan var för mig det som gjorde hela boken eftersom jag så snabbt ändrade åsikt i skuldfrågan. Det är en märklig sak att vara så fullständigt övertygad och sedan kommer en advokat och ändrar den ståndpunkten helt. I boken på bara några få sidor. Bara så där. Och när boken är slut funderar jag ändå på om jag inte någonstans på vägen blivit lurad. Vilket naturligtvis är oerhört skickligt gjort av författaren.

Jag hyllar alltså inte boken förbehållslöst som så många andra, även om jag hungrigt slukade boken i ett sträck. Med det sagt tvivlar jag inte på att boken kommer nämnas i August-sammanhang. Förmodligen som vinnare.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Fru E:s böcker och Feministbiblioteket.

Annons

3 reaktioner på ”Störst av allt

    1. Ja den är verkligen jättebra. Sträckläsning, men inte riktigt lika känslomässigt berörande som tex Kvinnan på tåget. Om man nu ska prata bra som i Årets bok etc. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s