Några ord ( ok, en megahyllning ) om Fredrik Backman.

Jag läste igår en intervju med Fredrik Backman som fick mig att skämmas över mitt eget taffliga försök till intervju. Det var min första intervju och bloggen var rätt nystartad, så jag blev överlycklig när jag blev tillfrågad. Problemet var att jag inte tänkte på Backman som författare. Det var inte så att jag såg honom som icke-författare heller, för visst hade jag läst både En man som heter Ove och Britt-Marie var här och älskat båda böckerna. Speciellt Ove fick en väldigt personlig betydelse för mig, något jag försökte sammanfatta här. Så Backman var ju författare, men för mig som hade följt hans blogg i flera år var han fortfarande mest den superroliga och något oseriösa karaktären bloggaren Fredrik Backman. Inte författaren Fredrik Backman.

Jag gjorde alltså misstaget att försöka intervjua en författare med lite lustiga frågor som kanske hade passat bloggaren Backman bättre. Eller några av frågorna kunde jag ha skippat helt. Jag tänkte märkligt nog ( jag vet att många gör samma fel ) att han fått så mycket frågor om sina böcker att han måste vara totalt uttråkad av att bara prata om dem, så jag ställde istället helt irrelevanta frågor om skit istället.

Någon som inte gjort samma misstag är bloggen Just här – Just nu. Insiktsfulla och relevanta frågor till författaren Fredrik Backman. En författare som dessutom verkligen öppnar upp och levererar. När jag läst den intervjun kände jag att det är vissa saker jag måste säga om Fredrik Backman.

Jag läser fortfarande bloggen och ser hans återkommande tvivel om sig själv som författare. Ett tvivel som är helt utan grund. För mig ( och för tusentals andra läsare ) är han idag en av Sveriges bästa författare. Författande handlar inte främst om teknik, utan om känsla. Och det är få förunnat att kunna leverera så mycket känsla som Backman. Att ge oss karaktärer som blir så levande och som berör så mycket som hans gör. Jag är mitt uppe i hans senaste bok Björnstad och jag är mållös. Att gång på gång ge oss så mycket hjärta och innerlighet är en gåva, både för den som har talangen och för oss som får ta del av den.

Fredrik Backman säger i intervjun,

Jag försöker skriva varje bok så att jag, när jag får de första riktigt dåliga recensionerna, ändå ska känna: ”Okej. Men vet du vad? Jag gav den här historien allt jag hade. Jag gjorde mitt absolut bästa. Jag plöjde ner mig själv och brände ut mig själv för det här. Om du inte gillar det så var det i alla fall inte för att jag inte ansträngde mig.”

Det här är ord från en författare. En briljant författare. Författaren Fredrik Backman.

 

Så lägg ner tvivlet herr Backman. 

 

tumblr_nxkfzdvqzb1uf9576o1_250

Annons

3 reaktioner på ”Några ord ( ok, en megahyllning ) om Fredrik Backman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s