VirtNet-spelen. Nivå: dödlig

156643VirtNet-spelen är första delen i en trilogi skriven av James Dashner.

Världen är virtuell. Faran är verklig.

I framtiden lever de unga sina liv på VirtNet – en virtuell värld som tar över alla sinnen. Michael är en av dem, och han är ovanligt duktig. Han kan alla tricks och tröttnar aldrig på att spela. I spelets värld kan man vara vem man vill. Allt är möjligt.

Men även om världen är virtuell kan det bli farligt på riktigt. En okänd spelare har gått för långt och lämnat ett våldsamt spår av död efter sig. Han måste stoppas. För att fånga en hacker behövs en annan hacker. Michael och hans två bästa vänner får i uppdrag att bege sig djupt in i VirtNets mörkaste dimensioner, platser som få mänskliga ögon har sett. Risken finns att gränsen mellan spel och verklighet för alltid suddas ut …

Författaren är samma som skrev megasuccén Mazerunner och det märks. Jag skulle kunna prata om enkelheten i språket, platta karaktärer och simpel action. Men det tänker jag inte göra.

Ibland är det nämligen lätt att glömma vem målgruppen är och att boken faktiskt inte är skriven för just mig. Det här är nämligen en utmärkt ungdomsbok. Den passar inte mig som vuxen van läsare, men den passar säkert alldeles fantastiskt bra för en ungdom som behöver något mer lättläst. Och nu menar jag inte lättläst som i LL-böcker. Mer att språket inte är tillkrånglat och att drivet i boken är snabbare än i vuxenböcker. För en 12-16 årig spelintresserad läsvillig ungdom är det här en perfekt julklappsbok. En intrig och en gåta som ändå kräver en del tankeförmåga, och spänning som driver på läsningen.

Omslaget på den inbundna boken är lite missvisande för boken är inte lika brutal som den ser ut. Vissa hemskheter visst, men nästan allt utspelar sig i en virtuell värld där man inte dör på riktigt. Där man bara börjar om från början och försöker en gång till. Det handlar också mer om att överleva genom att koda, inte använda vapen.

En bra ungdomsbok alltså. För oss dinosaurier som har sett filmen The Matrix är handlingen ganska given redan från början, men jag gissar att ungdomarna kommer bita på naglarna ända tills den ( o ) väntade twisten i slutet.

Det finns två olika utgåvor av boken och bilden jag valde är den som sf-bokhandeln säljer. För att den i mina ögon är mer tilltalande än den här varianten.

virtnet-spelen-niva-dodlig

Boken finns hos Science Fiction Bokhandeln, Adlibris, Bokus och CDON.

 

Tack till Semic för recensionsexemplar.

 

Annons

En reaktion på ”VirtNet-spelen. Nivå: dödlig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s