Vilken bok har jag inte läst för att … TBR-tag

1. Vilken bok har du inte kunnat avsluta?

Marian Keyes bok Oväntat besök på Star Street. Jag läste något kapitel och sedan lade jag ner. Den kändes inte alls som Keyes varken i handling eller språk, och tilltalade inte mig alls. Jag har kommit fram till att livet är för kort, så jag ödslar inte längre onödig tid åt böcker jag inte fastnar för.

2. Vilken bok har du inte läst än för att du inte har haft tid?

Tid finns det alltid, så det är aldrig något problem ( lite motsägelsefullt kanske med tanke på svaret ovan, men nu menar jag tid till bra böcker ). Jag tackar i och för sig nej till väldigt många förfrågningar om recensionsexemplar nuförtiden, men det handlar mer om min egen återhämtning efter utmattning och att jag inte vill ta på mig så många deadlines. Än.

Men för att svara på en del av frågan. Jag har två böcker som skulle ha recenserats här men som inte blivit av. Jag har läst båda, men ändå är de olästa.

stjarnvind

Jag fick Love Kölles steampunk-antologi Urmakarens värld ungefär samtidigt som jag även fick Stjärnvind,  Ylva Lee Lindells sista bok i serien om eldnymfen Mindra. Båda böckerna tackade jag ja till vid en tidpunkt som visade sig vara oerhört dåligt tajmad. Jag var mitt uppe i en vårdkarusell gällande mina föräldrar och inte långt efter att jag fick böckerna klappade jag ihop av utmattning. Under den här tidpunkten kunde jag fortfarande läsa ( det kom en period när jag inte klarade det ) men jag kom inte ihåg vad jag hade läst. Min koncentration fanns inte i böckerna, utan hade fullt upp med att komma ihåg möten och samtal med läkare, biståndssamordnare, anhörigsamtal och annat, så efter att jag faktiskt läst böckerna fanns det inget att skriva. Eftersom jag inte visste vad jag hade läst. Så jag lät dem vara tills vidare.

Jag har naturligtvis tänkt läsa om dem båda nu när allt är lugnt och tillbaka till normalt igen. Tyvärr är båda böckerna ganska starkt förknippade med den här hemska perioden så det har inte blivit av än. Men det kommer. urmakarens-varld

 

3. Vilken bok har du inte läst än, för att det är fortsättningen på  en serie?

Åh det är så många, så de kommer få ett eget inlägg imorgon.

tobecontinued

 

4. Vilken bok har du inte läst än, eftersom den är helt ny?

Björnstad av Fredrik Backman som hade recensionsdag idag. Jag vågade faktiskt inte ta mig an den som recensionsexemplar eftersom jag var rädd för mina egna höga förväntningar. Jag ville inte uppleva samma besvikelse som när jag läste Mormor hälsar och säger förlåt. Jag väntade mig en ny Ove men fick något helt annat. Enligt recensionerna behöver jag dock inte vara ett dugg orolig.

bjornstad

5. Vilken bok har du inte läst än eftersom du har läst en bok av samma författare och den tyckte du inte om?

Det mest lästa inlägget här varje dag är fortfarande min sågning av Jean-Philippe Sendkers Konsten att höra hjärtslag. Nu när del nummer två har kommit så har jag faktiskt tänkt tanken att läsa om den första och även fortsättningen. För att försöka se vad det är alla andra ser men jag missar. Men så läste jag en recension av Hjärtats innersta röst och enligt den verkar boken innehålla samma typ av visdomsord som den första, så jag avstår.

hjartats-innersta-rost

Jag har inget emot böcker som vill lära mig något. Inget emot ett vackert språk och inget emot att ta in någon annans visdomsord. Däremot gillar jag inte sättet Sendker framför detta på, precis som jag inte gillar Paulo Coelhos böcker.

Khaled Hosseini däremot älskar jag. Han har ett eget vackert språk utan att behöva använda visdomsord från väggbonader.

tusen-stralande-solar

Lite kuriosa om filmatiseringen av Hosseinis bok Flyga drake. Pojken som spelade offret i filmen Flyga drake spelar idag Abbe i Ica-reklamen. Ahmed Khan Mahmoodzada som han heter på riktigt, blev på grund av sin roll i filmen tvungen att fly hemlandet Afghanistan och hamnade 2012 i Sverige. Och nu är han alltså Ica-Abbe med hela svenska folket. Förhoppningsvis väntar större roller på honom i framtiden.

6. Vilken bok har du inte läst än, för att du inte riktigt känner för det?

Själarnas bibliotek av Ransom Riggs. Jättekonstigt för jag köpte den samma vecka den kom ut och har varit så peppad att läsa den. Men ändå bara ligger den här och tittar på mig utan att ha blivit ens öppnad än.

sjalarnas-bibliotek

7. Vilken bok har du inte läst eftersom den är gigantisk?

Åh den risken finns inte. Jag älskar tegelstenar, bästa som finns. Nästa tegelsten att se fram emot är Brandon Sandersons Uppstigandets brunn.

mistborn-uppstigandets-brunn

8. Vilken bok har du inte läst än, för att omslaget lockade och sedan visade det sig att den inte hade så bra recensioner?

Hmm, jag tror faktiskt att jag alltid läser boken ändå. Ett lockande omslag är svårt att motstå. En bok som trots sitt lockande omslag inte levde upp till mina förväntningar var dock Glastronen av Sarah J. Maas. Den var alldeles för berättande språkmässigt. Istället för att visa mig vad som händer berättar författaren det för mig. Ofta efter att det redan hänt dessutom. Inte min smak alls, även om jag såklart kommer läsa nästa bok ändå.

glastronen-forsta-boken-i-glastronen-serien

9. Vilken bok avskräcker dig mest från din olästa hög?

Harry Potter, av någon anledning. Vill så gärna älska de böckerna lika mycket som andra gör, men är rädd att det inte blir så. Hela serien står dock i bokhyllan och bara väntar.

harry-potter-och-de-vises-sten-ill

Jag taggar ingen, den som vill göra taggen gör den. 

Annons

2 reaktioner på ”Vilken bok har jag inte läst för att … TBR-tag

  1. Det är så svårt det där med förväntningar. Och orättvist mot boken som råkar ut för de där skyhöga. Jag har blivit ganska bra på att nolla förväntningarna, i alla fall när det gäller böcker som är väldigt hajpade av andra. Mina egna, de som har sitt ursprung i mig alltså, har jag det svårare med 🙂

    Gilla

  2. Jag biter mig själv i tungan angående Harry Potter. Men jag kan förstå den rädslan, särskilt när något är så älskat som HP är. Hoppas att du kommer tycka om böckerna när du väl kommer till dem 🙂

    Och Björnstad är annorlunda gentemot de andra, men så himla bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s