Drömtjuvarna av Maggie Stiefvater

dromtjuvarnaDrömtjuvarna är andra delen i en serie av Maggie Stiefvater.

När Adam, Gansey och Ronan mötte Blue förändrades deras liv på ett dramatiskt sätt. Nu händer det igen, leylinjerna som leder runt den förtrollade skogen Cabeswater har vaknat. Allt ställs på sin spets. Ronans märkliga, svårtydda drömmar håller på att ta över hans liv, och han måste nu försöka bemästra sina övernaturliga förmågor. Finns det ett samband mellan drömmarna och den försvunna skogen?

Visserligen älskar jag den här lika mycket som Kretsen men samtidigt har del två sina problem. Precis som Carolina så förstår jag ärligt talat inte mycket av det som händer. Det är lite för mycket prat om leylinjer, döda kungar och drömskogar och det blir minst sagt rörigt.

Samtidigt är det här Ronans bok vilket gör den helt oemotståndlig. Stiefvater har ett sätt att hamra in karaktärernas personlighet så vi verkligen tror vi känner dem, för att sedan rycka undan mattan och presentera det som finns under det vi trodde att vi såg. Och Ronan alltså, vilken kille. Så vass, krigisk och arg och ändå så mycket mer. Och när jag får veta Ronans hemligheter vill jag bara gråta. Så sanslöst sorgligt.

Trots att jag får väldigt mycket känsla av mellanbok så håller berättelsen om Ronan mig i ett stadigt grepp hela vägen igenom. Detsamma gäller Stiefvaters språk som inte vacklar en sekund. Jag läste den här som e-bok vilket inte rekommenderas. För jag vill hela tiden bläddra tillbaka till extra fina, varma, sorgliga eller hemska avsnitt. Jag vill stryka under meningar, lägga till och kommentera lite överallt, men istället tvingas jag fortsätta framåt när jag egentligen vill gå hit och dit och framåt och bakåt i boken.

Jag tillhör ju dem som gillar sympatiska karaktärer. Eller jag vill åtminstone kunna sympatisera med dem på något litet sätt även om alla inte alltid behöver vara goda. Stiefvater ger mig exakt det jag vill ha. Jag älskar alla, även de som är hemska. Som Torpeden. En riktig tvättäkta torped som iskallt mördar människor på beställning. Och ändå så ytterligt charmig och fin att jag inte skulle tveka att bjuda hem honom på gofika. Jag vill bjuda hem dem alla på gofika.

Jag kan också tillägga att nästa bok inte känns som en mellanbok. Den lyfter, högt.

Boken finns hos Science Fiction Bokhandeln, Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är C.R.M. Nilsson, Romeo and Juliet och Fridas bokhylla.

Annons

8 reaktioner på ”Drömtjuvarna av Maggie Stiefvater

 1. Det här är min favorit i serien, just på grund av leylinjer, drömskogar och allt annat 🙂 Och Ronan. Framförallt Ronan. Hans och Kavinskys relation fascinerar mig. Jag tyckte inte alls det var en mellanbok, utan för mig var trean snarare det. Vad kul det är hur olika en kan tycka!

  Gilla

  1. De flesta verkar ha den här som favoritbok, så jag blev lite förvånad när jag inte riktigt kände samma sak. Annars håller jag med, deras relation är underbar. I all sin ickerelation ( hittills ). 😉

   Gilla

 2. Ska nu du också börja locka med Stiefvater?! Räcker det inte med att hon här ovanför mig faktiskt fått mig att till och med köpa en av Stiefvaters böcker?! Om ni inte slutar att hylla den här människan så måste jag ju läsa boken. Snart. 😉

  Gilla

  1. Vete sjutton vad som hände med din kommentar, hade ett jäkla sjå att få in den. Får ta bort filtret om det börjar krångla, så bra att du hojtade till. 🙂
   Men ja, jag älskar verkligen Stiefvater ( den här serien, hennes andra började jag på men fastnade inte för ) även om jag inser att man kan ha delade meningar om den. Hennes språk och berättelse är så säreget att det nog kan gå åt vilket håll som helst. Helt klart värt att prova. Fastnar man är det en upplevelse som verkligen berör. 🙂

   Gilla

   1. Det är väldigt märkligt, men sedan i tisdags eftermiddag så räknar wordpress mig som spam. Jag kan inte kommentera på en enda wordpressblogg 😦

    Jag SKA läsa Stiefvater. Så småningom. Men det börjar bli jobbigt när två stycken nu hyllar henne så 🙂

    Gilla

 3. Pingback: Karaktärstaggen 2016 « Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s