Änglarna dansar i gryningen

anglarna-dansar-i-gryningenÄnglarna dansar i gryningen är tredje och avslutande delen i trilogin om Emma, skriven av Camilla Davidsson.

Ett år efter pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela är livet rörigare än någonsin för Emma. Hon stressar och vantrivs på jobbet och spenderar sommaren på Fårö för att återhämta sig. Där har hon mot sin vilja blivit förtjust i Olle, en tjugo år äldre läkare som hon hyr en stuga av, och dessutom inlett en romans med jämnårige fondmäklaren Alex. När Emma får ett chockerande och omtumlande besked lämnar hon brådstörtat Fårö. I Stockholm återförenas hon med Alex, men hemkomsten blir allt annat än enkel. När valen blir för stora och svåra flyr Emma till väninnan Harriets hotell på Mallorca. Men kan en kort vistelse i bildsköna Deià verkligen hjälpa henne att fatta de beslut som krävs för att finna mening och lycka i tillvaron?

Man skulle lätt kunna bli riktigt irriterad på Emma. För teoretiskt är det så lätt, ta dig samman och gå vidare. Lär av dina misstag och gör rätt nästa gång. Men så enkelt är det ju aldrig. Och Emma har växt. Hon har lärt sig av sina misstag, hon har utvecklats och faktiskt är hon i den här tredje och sista boken en stark och självständig kvinna. Ändå blir det så fel.

Emma hamnar på villovägar ordentligt den här gången. Inte på grund av svaghet eller dumhet, utan helt enkelt för att livet inte kommer med en manual. Livet kan även ibland ha otrevliga överraskningar på lut.

Det handlar inte längre om en vilsen karriärkvinnas val, utan om vad man gör när sorg och smärta invaderar ens själ. Hur överlever man när hjärtat gått i tusen bitar, och hur vågar man någonsin bygga ett nytt liv när det man haft krossats?

Mitt i svärtan finns fortfarande det vackra. Camilla Davidssons målande miljöskildringar fortsätter att hänföra mig. Tillsammans med dialogerna som känns rakt igenom trovärdiga blir det här författarens starkaste bok. Fortfarande en feelgood, men med ett djup som gör läsupplevelsen intensivare. Mer sorg, mer glädje, mer allt.

Änglarna dansar i gryningen är ett värdigt avslut till en fantastiskt fin trilogi. Jag känner mig nöjd även om det skär lite i hjärtat att behöva ta farväl av Emma.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Vargnatts bokhylla och Boklysten.

Annons

3 reaktioner på ”Änglarna dansar i gryningen

  1. Inte för att jag egentligen behöver fler böcker att läsa, men den här trilogin är något du rekommenderar alltså? Jag har kikat lite på den innan, men har lite svårt att komma fram till ett beslut 🙂

    Gilla

    1. Nu har jag ju inte riktigt koll på din feelgoodsida, men jag tycker den är väldigt bra. Inte sockersöt, utan ganska bra realitycheck med lagom doser livsvisdom. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s