Falska recensioner för att marknadsföra böcker?

Jag följer rätt många förlag på fb och häromdagen dök den här intressanta statusen upp från ett av dem.

Snärjs plötsligt in i ett vardagsmysterium. Väldigt många recensenter har gått in på en boksajt och tokdissat en av våra titlar. När vi undersöker närmare vad de recenserat, framträder ett mönster. Många av recensenterna har lagt in sina åsikter om 50-100 böcker samma dag och alla har satt låga betyg på det mesta utom böcker av en och samma egenutgivna författare. ”Hata slumpen” var det någon som lät sin deckarhjälte säga. Vi är beredda att instämma.

Nyfiken som jag är var jag ju tvungen att gräva lite. Det var inte så svårt att gissa att boksajten i fråga var Boktipset och väl där såg jag direkt att det på topplistan låg tre böcker från en och samma författare. Så jag behövde knappt gräva eftersom det ganska omgående stod klart att det handlade om Assar Andersson och hans trilogi om Anders Hademark.

Någon har varit väldigt upptagen 19-20 april. Någon har registrerat sig på Boktipset om och om och om igen med falska användare. Denna någon har med varje nytt användarnamn börjat med att ge Assar Anderssons tre böcker högt betyg och därefter fortsatt med ett 60-tal böcker till, som naturligtvis fått sämre betyg. Övriga böcker verkar ha sökts fram genom random ämne. Till exempel har flera böcker på raken ordet frukt och/eller fruktan i titeln, nästa grupp har Iran, nästa Korea osv. Man kan också enkelt se att användarna gjort detta direkt efter varandra, därav slutsatsen att det i själva verket handlar om en person som varit väldigt sysselsatt.

Och visst, vill man föra fram böcker på det här sättet så gör man naturligtvis det. Det är inget olagligt ( kan ha fel ). Men oerhört fult. Speciellt om det förlaget skriver stämmer, att man dissat vissa specifika titlar utöver den random sökning som verkar vara gjord. Motbjudande.

Magnum

Edit: Ni kan nu även läsa mer hos Boktugg som skrivit om härvan här och här.

Annons

17 reaktioner på ”Falska recensioner för att marknadsföra böcker?

 1. Tyvär är det rätt vanligt vad jag förstått. Kanske inte om böcker, men andra företag där jag känner ägaren har blivit drabbade på liknande sätt. I det här fallet – där det så tydligt går att se ett mönster – borde man dels kontakta författaren (han kan ju vara helt omedveten om vad som hänt) och dels radera alla betyg från dessa falska användarkonton.

  Gilla

  1. Jag tror faktiskt inte det är jättevanligt i Sverige, inte i den här omfattnngen. Men visst tär det på förtroendet en har. Nu har författaren dessutom fått chansen att kommentera Boktugg, men valt att avstå. Vilket väl inte känns så förtroendeingivande tyvärr.

   Gilla

 2. Tyvärr rätt vanligt förekommande. Amazon har ju återkommande problem med att folk recenserar t.ex. outgivna titlar på ett negativt vis en masse. Vissa författare utsätts för stormar av en stjärne-recensioner. Det är sjukt.

  Gilla

  1. Nu säger jag inte att författaren/förlaget ligger bakom det här. Men, kollar man förlagets sida och författarintervjuer verkar författaren närmast förolämpad över att inte ha fått pris från Deckarakademien än. Och med tanke på hur många böcker som ges ut är inställningen aningen märklig kan jag tycka.

   Gilla

 3. Tobias

  Vakna upp. Vad tror ni? Att Rekoförlag och Assar Anderssons recensioner är de enda falska på Boktipset?

  Det sägs att var tredje recension är falsk, skriven av en god vän till författaren, av en förlagskollega, släkting, anhörig, författarekollega mm. Det är ju så det funkar.

  Varför tror ni Bonniers, Norstedts och en handfull förlags böcker till abonnerar på topplaceringarna vecka ut och vecka in? Just nu ”Jag heter inte Miriam”. Naturligtvis från Bonnierförlagen, Brombergs.

  Bonnierkoncernen äger hälften av alla förlagen. Och tänk att Lilla Rekoförlag med Assar Andersson skulle inta första platsen någon vecka. Prata om skandal. Sticker i ögonen på Bonniers, så naturligtvis är allt ”fusk” och vi låter huvudena rulla. När sedan.Bonniers basunerar att de sålt 150 000 av ”Miriam” när de egentligen sålt 50 000 eller färre är helt ok. Nej, vakna, kära läsare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s