Krönikorna från röda klostret får en fortsättning!

Jag satt och slösurfade lite igår och trillade in på Förlaget.

Förlaget ( så fantasirikt namn ) är ett nytt finlandssvenskt förlag, med många kända författare som i samband med starten valde att lämna storförlaget Schildts & Söderströms. Och det är ju kanske bra, vad vet jag. Vad som ÄR bra är att Maria Turtschaninoff finns med i höstens katalog hos Förlaget med fortsättningen på Maresi.

maresi-kronikor-fran-roda-klostret

Naondel kommer den att heta och utspelar sig precis som Maresi på Röda klostret.

Naondel_kansi_korkres (1)

Jag gillar omslaget ( som här är på finska, men den ser likadan ut i svensk variant ) sådär. Naondel ger ett ( onödigt ) erotiskt intryck, vilket säkerligen beror på tecknad kvinna vs riktig kvinna med plutmun. Helt ok, men inte lika sagolikt vackert som omslaget till Maresi.

Jag blir också lite fundersam över texten i presentationen som möter oss i höstkatalogen.

Klostret får aldrig förgäta vad vi genomled, för att skapa en fristad för våra efterföljare, en plats där kvinnor tillsammans kan arbeta och lära. Må minnet av oss leva så länge dessa byggnader står kvar.

Förgäta? Jag vet inte om man säger så på finlandssvenska men det låter för mig väldigt konstigt. Kanske är meningen att det ska låta ålderdomligt eftersom vi nu får historien före Maresi. Men jag kan ändå inte minnas att Maresi innehöll liknande uttryck alls, så det känns som ett märkligt val av ord. Oavsett är jag oerhört pepp. Turtschaninoff har liksom alltid bra saker att berätta och hon gör det på ett strålande vackert sätt.

Annons

3 reaktioner på ”Krönikorna från röda klostret får en fortsättning!

  1. Läste ut Maresi alldeles nyss och tyckte faktiskt där fanns en del gammalmodiga ord och uttryck, kanske inte riktigt lika ”farliga” som det där ovan, men t ex mycken och mången användes en del … och nu när du säger det där om omslaget till Naondel så kommer jag ju inte kunna släppa det … ugh :O x)

    Gilla

    1. Måste läsa om den tror jag. 🙂 Förstår sammanhanget men förgäta låter på något sätt för ålderdomligt för mig i jämförelse med resten av texten. Men det är ju en petitess, boken är säkert magisk. Höga förväntningar? Ja. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s