Jack – En jävligt fantastisk bok!

jackJack är skriven av Christina Lindström.

Jack är den snygga och coola killen, som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha. Freja har en lite för stor näsa, en rosa stickad mössa och tycker om att titta på sälar. De är ett omaka par på papperet, men när de träffas i ett badrum på en fest kan ingen av dem värja sig. De faller handlöst för varandra och allt känns helt rätt.

Men så hinner Jacks historia ikapp dem. Jack har förändrats, men för Freja blir det snart obehagligt uppenbart att Jack inte är den hon trodde att han var.

Gillade du Eleanor & Park av Rainbow Rowell så kommer du älska den här. Vilken fantastisk bok! Skit i Romeo och Julia för här kommer Jack och Freja.

Jack är killen tjejerna vill ha och killen killarna vill vara. Han är snygg, sympatisk och smart. Populär och självsäker. En kille att älska. Men det visar sig att Jack inte är så jävla bra och när kraschen kommer ligger krossade hjärtan och tokblöder. Mitt, Jacks och Frejas. Totalt haveri på en sekund och allt måste omvärderas. Vem är Jack egentligen och hur mycket kan man egentligen förlåta?

Att Christina Lindström har lyckats med karaktärsutvecklingen är givet. Jag kan inte låta bli att tycka om Jack, trots att han faktiskt är rätt osympatisk vad det visar sig. Att allt det fina och braiga kanske mest beror på rätt taskig självinsikt. Ändå lider jag verkligen med Jack när världen tippar över och allt faller. Jag står liksom på hans sida även när sanningen kommer fram, och det är väl egentligen vad boken handlar om. Att onda handlingar inte alltid begås av onda människor. Det handlar om att växa upp, att förändras och om att ge människor en andra chans. Och om kärlek. Massor av kärlek.

För grejen är att även om boken innehåller viktiga och aktuella frågor, så får vi inga livsvisdomar nedkörda i halsen. Jack är som han är och blir som han blir. Han får insikt men den kommer i glimtar. Glimtar som för berättelsen framåt, men ändå låter kärlekshistorien vara huvudtema. För även om vi blir lite klokare och bättre av att läsa Jack, så är det kärleken mellan Jack och Freja som betyder mest. Som får mig att känna. Jag smälter, drunknar och kraschar. Men mest av allt ler jag. Även när det är som absolut jobbigast lyckas Jack få mig att le igen bara några rader bort.

Det är nu och det är äkta. Och det är helt makalöst bra. Så bra att jag gärna skulle se Jack nominerad till Augustpriset som Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Vi spelar Counterstrike och skrattar, och resten av natten ligger vi under Frejas rödprickiga, svala påslakan och kysser varandra. Hennes haka blir öm av min skäggstubb.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är ViskbloggenBokhora och Oarya.

Annons

8 reaktioner på ”Jack – En jävligt fantastisk bok!

 1. Nu har jag läst Jack och jag blev väldigt imponerad av hur författaren lyckades skildra en ung man på ett så trovärdigt sätt. I alla fall för mig som passerat ungdomen för länge sedan och inte är rätt person att fråg om det är trovärdigt 😉

  Jag håller med om att det togs upp stora, viktiga frågor i boken och jag kände omedelbart att denna bok borde läsas i skolorna som högstadiet och gymnasiet och att lärarna borde ha diskussioner med eleverna efteråt. För det finns många som Jack därute och kanske de får en större självinsikt om de läser boken. Eller så inte.

  Det är väl så att det är en mognadsfråga, precis som det framkommer i boken.

  Kärlekshistorien var trevlig, men inte kittlande. Det gick så fort när Jack föll för Freja att jag inte riktigt hängde med. Plötsligt var de ett par och när de bröt upp så hade jag ännu inte riktigt fattat att de varit tillsammans. Men jag gillar författarens sätt att få fram Jacks syn på Frejas gigantiska näsa. I hans värld är den cool, precis som hon. Han ser näsan som något positivt.

  Jag håller med om att jag log flera gånger och skrattade högt desto fler gånger. Jack är en härlig person och jag gillade honom från första stund.

  Boken var lättläst och rolig och jag hade inte tråkigt en sekund. Defintivit läsvärd även för oss som vuxit upp och inte längre är ungdomar.

  Kram Pia

  Gilla

 2. Pingback: Karaktärstaggen 2016 « Bokhuset

 3. Pingback: En smakebit på söndag – Finns det björkar i Sarajevo? « Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s