Tematrio – Påsk

Tematrio hos Lyrans Noblesser och dagens fråga är:

Berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!

När jag var liten för sådär hundra år sedan var påsken inte bara rolig. Visst var det kul att klä ut sig till påskkärring och få massa godis ( eller ja, på den tiden var det oftast russin och frukt man fick i den medhavda tekannan ) men långfredagen … Utan tvekan årets tråkigaste dag. Allt ( ALLT ) var stängt och tv visade bara religiösa program. Och inte fick man göra något roligt heller eftersom påsken var en tid för eftertanke och kontemplation. Typ.

Men jag lärde mig faktiskt uppskatta några av filmerna som visades på långfredagen. Inget jag väljer att titta på idag, men råkar jag slå på tvn och de visas sitter jag kvar och påskkänslan blir påtaglig.

Jesus från Nasaret var en favorit. Inte så blodig och intriger i mängder.

jesus-of-nazareth

Ben-Hur. En riktigt mastodontfilm på nästan 4 timmar som gjorde att långfredagen tog slut lite fortare. Den hade ett antal år på nacken redan när jag började titta, men jag uppskattade den ändå. Kanske delvis eftersom utbudet redan var minimalt, men ändå.

Och till sist en film som kanske eller kanske inte visades på påsken. Röda nejlikan. Jag försökte googla eftersom jag förknippar den här filmen med påsken, men jag är osäker på om den verkligen visades då eller om den visades på nyår. Det kan ha varit så att man bytte ut Ivanhoe några år och visade den här på nyårsdagen, men jag förknippar den med påsk så vi säger att det är en påskfilm helt enkelt. Jag gillade Röda nejlikan, precis som jag gillar Ivanhoe och det beror säkerligen till stor del på huvudrollsinnehavaren i båda filmerna, Anthony Andrews, som jag fortfarande har en liten crush på. Ett citat som många 70-talister fortfarande kan är den här:

They seek him here, they seek him there. Those Frenchies seek him everywhere .

Is he in heaven or is he in hell? That damned elusive Pimpernel.

 

Annons

4 reaktioner på ”Tematrio – Påsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s