Fanfiction

Jag var ledig igår och turligt nog var vädergudarna på min sida. Hela två timmar satt jag i solen på altanen med kaffe och bok och bara njöt. Det var blandade känslor eftersom vi faktiskt lämnar vårt vackra hus nästa vecka och flyttar in i lägenhet. Bytet känns bra eftersom vi alla får närmare till skola och jobb, men altanen … Som jag kommer sakna den. Har jag tur hinner jag njuta några timmar till innan flytten, om solen mot all förmodan håller sig framme i helgen också. Jag hoppas det.

Men idag är det fredag och det betyder bokbloggsjerka hos Annika. Dagens fråga är:

Vad anser du om fanfic överlag och har du några bra lästips inom den genren?

Jag är inte så väldigt insatt i fanfic. Jag vet vad det är men det är inget jag varken praktiserat själv eller letar efter. Boken Fangirl av Rainbow Rowell beskriver fanfiction på ett bra sätt dock. Hennes huvudkaraktär har skapat Simon Snow som är baserad på Harry Potter och Rowell belyser hängivenheten till fanfic på ett bra sätt.

Många författare känner sig hedrade av fanfic men det finns också klara motståndare till hela konceptet. George R.R. Martin och Diana Gabaldon är två av dem. Båda har publicerat inlägg med starka och klara åsikter om det hela och budskapet är tydligt, rör inte mina karaktärer. GRRM skriver:

My characters are my children, I have been heard to say. I don’t want people making off with them, thank you. Even people who say they love my children. I’m sure that’s true, I don’t doubt the sincerity of the affection, but still…

Gabaldon har nu tagit bort sina blogginlägg ( förmodligen pga hatstormen som följde ) men hon skrev bland annat detta:

OK, my position on fan-fic is pretty clear: I think it’s immoral, I know it’s illegal, and it makes me want to barf whenever I’ve inadvertently encountered some of it involving my characters.

Jag förstår och respekterar deras synpunkter, men samtidigt inte. Det är en sak att ägna sig åt fanfic för sitt höga nöjes skull. Att vara klar och tydlig med att det är fanfic och låta älskade karaktärer leva vidare. Det är däremot inte ok att tex ge ut en bok med fanfic som klart och tydligt är baserat på någons annans berättelse. Fifty shades började som fanfiction av Twilight, men slutprodukten är något helt eget ( att jag sedan tycker slutprodukten är skit är en annan sak ) och måste ses som det tycker jag.

Jag tycker alltså fanfiction är ok rent generellt. Det skrivs ju utav kärlek till någons berättelse eller karaktärer. Sedan vet jag inte om jag skulle tycka likadant om jag var författare.

Harry Potter är ju en tacksam berättelse som grund för fanfiction och här har ni ett smakprov av en svensks ( fast på engelska ) fanfiction.

fangirl

Annons

32 reaktioner på ”Fanfiction

 1. Alltså, jag blir så orimligt provocerad av författare som blir såhär stötta av fanfic. Alltså, när du släpper ut en berättelse så ger du samtidigt ditt medgivande till att folk som läser bygger den andra halvan (annars får en låta den ligga kvar i lådan hemma liksom). Arghhhh. En kan inte ge ut en bok och förvänta sig att folk inte ska skriva fanfiction. För det går liksom inte att kontrollera. Eller ok visst att några som givit ut fanfic som böcker på Tolkien blivit stämda, men det är ju en annan sak. Det är inte okej att tjäna pengar på någon annans verk. Annars känner jag bara: men läs inte skiten då.

  Gilla

  1. Ja lite så känner jag också. Och det går ju inte att hindra, så försök hantera situationen på ett bra sätt. Kanske tom bli inspirerad, GRRM verkar behöva lite av det för att bli klar med sin nya bok tex. 🙂

   Gilla

  1. Fast jag vet inte om jag kan kalla det stjäla, egentligen. Ger man ut en bok byggd på någons annans kreativitet visst absolut. Men att sitta hemma och förlora sig i en värld man älskar utan egen vinning känns så harmlöst och torde väl vara smickrande också. Lite iaf. 🙂

   Gilla

  1. Tack, jag tyckte inte det själv men när jag väl funderade lite märkte jag att jag ju snubblat över begreppet ett par gånger.
   Fangirl är kul med just fanfictionvinkeln. Jag fick en helt ny förståelse för både vad begreppet är och hur det används, sedan är väl själva storyn lite sådär. Ok, typ. 🙂

   Gilla

 2. Jag håller verkligen inte med författarna, utan är helt på Annas linje, när böckerna är skrivna kommer de att påverka läsare, och läsarna kommer också att påverka dem. Mitt första större projekt, i 11-12årsåldern var i och för sig fanfic (på Jean M Auels historia om Ayla), och jag läser en del fanfic med behållning, så det kanske inte är så konstigt att jag tycker så.

  Det är väl höjden av en komplimang om mina karaktärer och mina världar engagerar så mycket att de inspirerar andra att ta med dem i nya historier?

  Det handlar självklart inte om att tjäna pengar på andras verk, utan det är en hyllning av världen, med nya, spännande aspekter. Det skulle vara jättespännande att se var olika (i mång afall riktigt skickliga) fan-fictionförfattare skulle göra med min värld.

  Gilla

  1. Jag är inte så insatt i exakt vad deras starka tyckande baserar sig på, så jag vet inte om det ligger något mer än bara ”vanlig” fanfic bakom. Men generellt känns det ju som något smickrande och kanske något författaren själv kan få inspiration till. GRRM kanske skulle behöva lite av den varan själv just nu. 😉

   Gilla

  1. Jag vet som sagt inte bakgrunden, men att någon sitter hemma och bloggar egna noveller med en egen variant av Game of Thrones känns inte så hemskt. Men det är ju inte mina böcker så det är ju svårt att veta var dessa starka känslor kommer ifrån. 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Många. Det finns ju tex hur många nya varianter som helst av Stolthet och fördom tex. Men jag tror det mina två exempel ovan vänder sig emot är dessa som sitter hemma och bloggar egna noveller med omskrivna varianter av Gabaldons och GRRMs verk idag.

   Gilla

 3. Åh jag vad härligt det låter! Tanken slog mig idag också att jag kan ju ta en kopp och en bok ute i solen, var så länge sen så jag nästan glömt 😉
  Intressant! Kan tänka mig att författarna har delade meningar kring det här, liksom läsarna 🙂

  Gilla

  1. Ja det är nog inte helt lätt. E.L James som skrev 50 shades började ju i en blogg där läsarna sedan hjälpte till att utveckla storyn, så det är ett verk av väldigt många inblandade. 50 shades i slutändan kan inte kallas fanfic men det visar ju också vilken inspiration fanfic kan vara att få igång skrivande ( även om som sagt just den boken inte tillhör min pluslista ).

   Gilla

 4. Just det att man låter karaktärerna leva vidare är en av anledningarna till att jag tycker om att läsa fanfiction ibland. På ett vis kan jag förstå författarnas synpunkt, men i och med att de publicerat sina verk så ger det ju läsarna möjlighet att få fantisera vidare om karaktärernas liv och om en del vill skriva om det så tycker jag det är helt OK så länge man inte gör det för att tjäna pengar.

  Gilla

  1. Jag vill väldigt gärna läsa fanfic men det mesta är på engelska och jag har svårt att fastna när jag läser på annat än svenska. Men någon dag. 🙂

   Gilla

 5. Jag kan nog förstå författarnas känsla, de har ju format och levt med karaktärerna länge, och förmodligen tänkt och utvecklat mycket mer än vad som står i böckerna. Att man väcker folks fantasi är ju självklart men att se det i skrift måste ju vara tudelat.

  Gilla

 6. Som författare (om än inte en känd sådan samt, åtminstone hittills, novellist) måste jag känna att jag är tudelad vad gäller fanfiction. Å ena sidan skulle det vara oerhört smickrande, å andra sidan skulle det vara vansinnigt irriterande. Ens karaktärer är ens barn på sätt och vis och då ska ingen annan få göra vad de vill med dem! Det kan också finnas en risk, om det nu inte framgår klart och tydligt att det är fråga om fanfiction, att läsare kan missa vem som har skrivit historien och tro att det är författaren. Jag har också stött på en del ganska hemsk fanfiction, både i bild och text (gärna ganska vulgära saker) så jag kan mycket väl förstå att en del författare blir rent ut sagt förbannade om någon tar sig stora friheter med karaktärerna!
  En av de saker som retade mig mest med ”50 nyanser av honom” var att den så tydligt hade sina rötter i ”Twilight-sagan” (även om jag först inte visste om det utan bara slogs av likheterna mellan böckerna).
  Sedan handlar det om ålder lite grann, tycker jag också. Jag förstår om barn och tonåringar skriver fanfiction. Man gillar en författare och vill skriva något liknande; bli en del av den världen mer konkret. Det är ganska vanligt att man provar på skrivande genom att skriva fanfiction, innan man börjar skriva egna berättelser. Så gjorde jag också.
  Men som vuxen har jag inte känt den lusten längre. Världen är full av berättelser så varför skulle jag använda någon annans berättelser som utgångspunkt för mitt skrivande då? Om jag vill använda ‘färdiga’ karaktärer så kan jag alltid använda mytologiska gestalter eller sagofigurer till exempel. Dem äger ingen rättigheterna till (dock äger en författare rättigheterna till sin tolkning av myter etc).
  Det var lite grann vad jag tycker om fanfiction utifrån författarperspektiv. 🙂

  Gilla

 7. Intressant att läsa ditt inlägg (med kommetarer!), tack. Jag gillar fanfic, därav frågan, men jag vet att det är något som inte alla gör.

  Fangirl måste jag tydligen kolla in.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s