Betyg på lästa böcker?

Veckans bokbloggsfråga hos Barnboksbloggen handlar den här veckan om betyg på böcker man läst.

Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall? 

Jag gjorde det i början när jag startade bloggen, men slutade efter ett tag. Det kändes konstigt att ge samma betyg till helt olika typer av böcker.

Däremot tycker jag ju om när andra sätter betyg, så jag hittade ett kryphål. Jag sätter betyg på andra ställen ( goodreads, samlingssidan på bloggen för lästa 2016 ) än just i recensionen. Då blir det inte lika mycket ett uttalat betyg utan mer en riktlinje.

Eftersom det här är något jag började med i år, hittar ni än så länge bara betyg för böcker lästa 2016. Jag har börjat gå igenom även 2015 års böcker, men det är en bit kvar.

Is That a Good Book- (1)

Annons

11 reaktioner på ”Betyg på lästa böcker?

 1. Jag förstår att det kan bli problem att sätta betyg om man börjar jämföra böcker. Det enda jag jämför är min upplevelse av boken, då spelar genre ingen som helst roll 🙂

  Gilla

  1. Exakt mitt problem, och jag lyckades inte komma över det av någon anledning. Men nu har jag hittat ett sätt som funkar hoppas jag. Jag gillar ditt sätt med listan på olika saker som passat in på boken, kul när man hittar något eget. 🙂

   Gilla

 2. Det är svårt att sätta betyg av just den anledningen du skriver om. En sjua i mitt system (tiogradig skala) kan betyda olika beroende på genre, eller om den är svag eller stark. Då är det bra att försöka förtydliga i recensionstexten vad man gillar och ogillar för att ge en ärligare vinkel.

  Gilla

 3. Det var en smart lösning 🙂 Jag var såå nära att ta bort betygen eftersom jag kände precis som dig. Min lösning blev att gå från den talande tiogradiga skalan till den lite luddiga femgradiga. Det blev enklare, tänker att recensionen får tala lite också, komplettera 🙂

  Gilla

 4. Jag gör faktiskt typ som du – inga betyg på bloggen (förutom ibland … om jag skriver kortare recensioner) men jag betygsätter ändå gärna på goodreads … 🙂 det är verkligen sjukt jobbigt att jämföra böcker i helt skilda genren, man borde ju nästan hitta på nåt system där man bara jämför vissa böcker 😛

  Gilla

 5. Jag har betyg sen ungefär ett halvår tillbaka, men bara på samlingssidorna – mina betyg har en tendens att ändra sig med tiden så det blir lättare så 🙂 Jämför som en del här ovan läsupplevelser och lade ner en hel del tanketid innan jag började betygssätta på att definiera mina betygssteg och det har hjälpt mycket.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s