Bokbloggsjerka och det här med bloggläsare.

Det blev en svår och något obekväm fråga idag på bokbloggsjerkan, nämligen denna:

Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

Svår eftersom det inte finns något enkelt svar och obekväm eftersom det är en ständig skuldfråga hos mig.

Jag tror först och främst att de som läser regelbundet till största delen är andra bokbloggare. Stämningen mellan oss är gemytlig och trivsam, och jag känner personligen att rivaliteten som ofta märks hos andra bloggare faktiskt inte finns hos bokbloggarna. Det här är en stor del till varför jag tycker det är så roligt med bloggen och en anledning till att jag startade den. Att få prata böcker med andra som också gillar böcker.

Sedan trillar det förstås in andra läsare men de läser nog mer random, om man råkar skriva om en bok som verkar extra intressant eller så. De läsarna är nog också svårare att hålla kvar. Men även dessa läsare är en stor del av anledningen till bloggen. Lyckas jag bara få en enda människa intresserad av en speciell bok och den personen känner sig nöjd efteråt, ja då känner jag mig väldigt nöjd också.

Sedan det där med interaktionen … Jag vill väldigt gärna och väldigt mycket, men så ibland kommer livet emellan och då finns varken tid eller ork. Så det där är en ständig skuldfråga hos mig, jag har senaste halvåret inte orkat interagera så som jag hade velat. De här downperioderna betyder ju ofta också att inläggen kanske inte heller blir riktigt så som man vill ha dem. Jag vet när jag slarvat och det känns väl jobbigast av allt, när man märker att inläggen inte blir så som man egentligen vill ha dem eller när jag inte lyckats förmedla det jag ville.

Men livet går ju upp och ner för alla, så jag tror ändå det är rätt ok i slutändan. Och nu är det på väg uppåt!

Så för att avrunda och faktiskt svara på frågorna. Jag tror receptet för att både få läsare och behålla dem är ganska enkelt. Visa att din blogg finns genom att kommentera på andra bloggar. Behåll läsarna genom att interagera med läsarna, vara ärlig i dina recensioner och framförallt vara konsekvent i ditt bloggande. Jag läser regelbundet de jag vet bloggar regelbundet. Så receptet är nog enkelt, det är utförande som kan vara lite knepigt ibland.

 

1 - bullshit3

Annons

28 reaktioner på ”Bokbloggsjerka och det här med bloggläsare.

 1. Ibland blir det inte som man har tänkt sig, men jag är helt säker på att det ändå är good enough. En term som jag verkligen sliter för att känna mig bekväm med 🙂

  Gilla

  1. Jag läste bokbloggar nästan ett år innan jag startade min och det var stämningen som slog mig mest. Allt detta länkande och rekommendationer och taggar från blogg till blogg, underbart. 🙂

   Gilla

 2. Håller med om din slutsats till hundra procent 🙂 Sedan tror jag att alla är medvetna om att ibland så kommer livet emellan och orken tryter, så att bloggen blir lidande, och alla förstår det.

  Gilla

 3. Tror också att det är mest andra bokbloggare som läser och den trevliga stämningen bokbloggare emellan och kontakten med likasinnande för bokbloggandet väldigt givande 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s