Middagsmörker av Charlotte Cederlund.

middagsmorkerMiddagsmörker är skriven av Charlotte Cederlund.

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

Samer, snö, trolltrummor och kåtor. Varför har jag inte läst någon fantasy som utspelar sig i den här miljön tidigare?

Hit kommer den ganska trasiga och ensamma Aili för att bo med sin morfar. En morfar som av allt av döma inte vill ha henne där och en sameby som har sina egna motsättningar där Aili på något sätt lyckas bli mittpunkt i röran. Hon skaffar sig snabbt både vänner och fiender och upptäcker bit för bit hemligheter från sitt eget förflutna. Ett förflutet som väcker dolda krafter inom henne som ingen visste fanns.

Jag hade förväntat mig en ganska suggestiv berättelse. Den där trolska känslan av dolda hemligheter bakom stråk av dimslöjor. Istället får vi en ganska karg och naken berättelse. Språket är avskalat och utan krusiduller och Ailis tillvaro skildras på ett rättframt sätt. Realismen är närvarande hela tiden, även när magin träder in. Och även om jag ibland saknar den där trolska känslan som hade varit så lätt att framkalla i miljön som skildras, är jag glad att realismen hela tiden påminner om Ailis trasighet. Att hennes hårda vardag inte förskönas eller försvinner bakom magin.

Trots det hade jag önskat mig mer av det magiska. Eller snarare mer bakgrund till magin. Vi får en stark och kreativ bakgrund till själva skeendet och varför det magiska finns där och varför Aili är inblandad. Men själva magin bara finns där utan någon direkt förklaring till hur den hanteras eller varifrån den kommer, och det stör mig lite så här i efterhand.

Men som helhet är det en oerhört skicklig debut. Hur mycket som stämmer har jag ingen aning om, men den samiska miljön är fängslande. Allt detta hat de får utstå och motsättningarna mellan samerna själva, blandat med myter och vidskepelse fick mig att sträckläsa boken från första till sista sidan. Omslaget var dessutom en överraskning. När jag väl tittade efter lite noggrannare.

Middagsmörker alltså, bara läs den! Jag kommer definitivt hålla utkik efter kommande böcker av Charlotte Cederlund.

Boken finns hos SF-bokhandeln, Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är Havsdjupens sal, Fantasy Realm och Bokglam.

Tack till Opal för recensionsexemplar.

Annons

2 reaktioner på ”Middagsmörker av Charlotte Cederlund.

  1. Jag visste inte om jag skulle våga läsa vad du skrivit om den… Det har jag i och för sig inte heller gjort, men skummat lite har jag. Jag uppfattar en positiv ton 🙂 Skönt. Jag ska ju snart läsa den.

    Gilla

    1. Absolut positiv! Och jag tror helt klart att även om man nu inte skulle gilla den ( vilket jag gjorde ) så kan man uppskatta boken ändå pga de samiska inslagen. Det är superintressant och värt hela boken oavsett om man gillar storyn eller inte. Men jag tyckte alltså den var riktigt bra, den fick fyra av mig på goodreads. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s