Alla hjärtans dag tävling och hur man inspirerar barns läsande!

Ni har väl inte missat min Alla hjärtans dag tävling där du kan vinna en hel trilogi? Sista chansen nu, vinnaren dras på söndag. 

Mitt inlägg igår slog inte helt fel. Jag gick till frissan för att göra blonda slingor och kom därifrån GRÅHÅRIG! På riktigt.

Frissan hade av någon anledning fått för sig att jag inte ville ha guldigt, så hon hade i en askfärg efter själva slingbehandlingen så mitt hår blev 50 shades of grey. Otrevligt. Som tur är försvinner det av sig själv med några ordentliga tvättar och inpackningar, men jag har inte tålamod så jag googlade mig till en snabbare lösning. Blonderingstvätt. Funkade alldeles utmärkt.

Men för att gå tillbaka till det bloggen egentligen handlar om, så är frågan i dagens jerka denna:

Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?

Egentligen bara ett tips. Försök inte pracka på barnen något du verkligen uppskattade som barn eller något du kallar finlitteratur om detta inte är vad de själva vill ha. Var lyhörd för barnets egna önskningar. Jag ser så ofta i forum hur föräldrar vill att barnen ska läsa något annat än ”bara” fantasy ( jag har märkligt nog bara sett frågan när det handlar om fantasy, aldrig oro för att barnet snöat in sig på häst- eller fotbollsböcker tex ) och ber om tips, och så kommer rader med tips på klassiker de flesta av oss kräktes på redan i skolan. Varför? Får man bara barnen att läsa så kommer läsningen i de flesta fall så småningom att vidga sig.

Och ett litet tips på vägen för fantasy och/eller hästintresserade barn får ni här. Stormvinge av Oskar Källner.

stormvinge

Annons

16 reaktioner på ”Alla hjärtans dag tävling och hur man inspirerar barns läsande!

 1. Jag förstår heller inte varför en ska tvinga på barnen att läsa något bara för att de ”borde” läsa det. Låt det vara kul och låt barnet läsa vad sjutton det vill, så kommer de vidga sina vyer så småningom.

  Gilla

 2. Klart de ska läsa sånt som passar dem. Man ska inte underskatta vad serietidningar kan göra för barns läsintresse. Det finns nog ingen som läser Röda rummet utan att tidigare i livet ha läst serietidningar och enkla barnböcker.

  Gilla

 3. Nej vad hemskt med håret! Inte okej av frissan tycker jag… Bra att det gick att lösa 🙂

  Håller med i det du skriver. Att bli påtvingad böcker tar bort läsglädjen. Allt handlar om lyhördhet för barnens egna intressen. 🙂

  Gilla

 4. Känner igen det där med fantasy – utifrån egen erfarenhet – eftersom min mamma inte gillade/gillar fantasy och ordet alltid fick en negativ klang – fast det var den bästa genren jag visste. Och det är en väldigt vid genre, som inom alla genrer finns där både guldkorn och skräp.
  Det viktigaste är att låta barnen läsa vad de vill läsa och inte vara fördömande mot deras läs-/bokval.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s