Feministiska texter

temakvinnaTematrion hos Lyrans noblesser handlar idag om feminism i ord och bild.

Jag har läst en del av det som idag räknas som feministiska klassiker, bara det att när jag läste dem för hundra år sedan visste jag inte vad det var jag läste.

Jane Eyre till exempel. Makalöst tråkig bok och makalöst undergiven kvinna tyckte jag då. Jag kan idag inte minnas tillräckligt mycket för att överhuvudtaget förstå varför den räknas som feministisk. Därför ska jag läsa om den och se vad det var jag missade då och om jag tycker annorlunda idag.

De här tre böckerna lovar jag att läsa under 2016, för att fortsätta lära mig och se saker med nya ögon:

Jane Eyre av Charlotte Bronté.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg.

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie.

Ni ska naturligtvis få ett tips av mig också och eftersom min blogg är som den är, blir det naturligtvis ( feministisk ) fantasy för ungdomar/unga vuxna. Nämligen Maria Turtchaninoffs fantastiska böcker:

Arra: Legender från Lavora

Anaché: Myter från Akkade

Maresi: Krönikor från röda klostret.

jane-eyre

Annons

4 reaktioner på ”Feministiska texter

  1. Tre bra böcker för året! Jag älskar Jane Eyre – den har en lågmäld humor och visst är Jane en tuff kvinna! Bronte skrev henne som en motreaktion på en idé som fanns på den tiden om att en ful kvinnlig huvudperson absolut inte kunde bli populär. Det kunde hon visst!

    Gilla

  2. Jag är heller inte speciellt förtjust i Jane Eyre och har svårt att förstå hur den platsar in i kanonen. Egalias döttrar gillar jag däremot.

    Turtchaninoff vill jag verkligen läsa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s