En smakbit av Middagsmörker, en fantasy i samisk miljö.

Normalt är smakbiten hos Flukten fra virkeligheten men idag är den hos en annan som jag tyvärr inte kommer in på. Gissar att det har med min .ax domän ( Åland ) att göra. En smakbit kommer här ändå av boken Middagsmörker skriven av Charlotte Cederlund.

Jag ställer ifrån mig kaffekoppen och lyfter upp det översta paketet full av förväntan. Jag har inga saker från mamma, något enstaka fotografi bara, men inget riktigt. Försiktigt vecklar jag upp pappret. Dold under tidningsartiklarna ligger en mörkblå ylletunika med röda och gula dekorationer. Det är en kolt. Jag stryker med fingrarna över tyget. Det är mjukt och lent.

Nästa paket jag vecklar upp innehåller tre knivar i olika storlekar. Alla har handtag av något som ser ut som horn, renhorn gissar jag, och bladen är skyddade av slidor i mjukt skinn med vackra dekorationer.

”Jag tänkte att du ville ha något som påminner om henne”, säger Raija och reser sig från sängen. ”Något som påminner dig om att du delar hennes samiska arv.”

Egentligen behöver jag inte påminnas om mitt samiska arv längre, efter gårdagen vet jag att jag mer av den varan än jag någonsin kunnat drömma om.

middagsmorker

Annons

4 reaktioner på ”En smakbit av Middagsmörker, en fantasy i samisk miljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s