Gregor – Dödens labyrint

gregor---dodens-labyrintGregor – Dödens labyrint är andra boken i serien Krönikan om Underjord av Suzanne Collins

Gregor har enligt profetian ytterligare en roll att spela i Underjord, världen under New York, som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. Han har dock lovat sig själv att aldrig återvända dit, men när hans lillasyster Boots tas till fånga ser han ingen annan utväg. Väl där får Gregor reda på att råttorna tänker döda Boots i syfte att krossa honom och ta makten i Underjord. Enda sättet att undkomma detta fasansfulla öde är att han först hittar och förintar den fruktade råttan Bane. Ett misslyckande betyder slutet – både för honom och Underjord.

Jag blir mer och mer förälskad i den här serien. Åldersgruppen är förvisso unga ungdomar ( Gregor är ju bara elva år till exempel ) men jag blir ändå totalt uppslukad själv. Faktiskt är det här en av de bättre barnböcker jag läst. Den har liksom allt. Spänning, humor och allvar, allt i precis lagom dos.

Återigen måste Gregor bege sig ner till Underjord när hans lillasyster Boots blir kidnappad av kackerlackorna. Det visar sig vara dags att uppfylla nästa profetia, den om Bane. En gigantisk och ondskefull vit råtta som enligt profetian är ett hot mot hela Underjorden. Men saker och ting kanske inte alltid är vad de verkar vara och Gregor upptäcker även hemligheter om sig själv som förändrar allt.

Naturligtvis finns det saker som inte är helt logiska. Att Gregor får åka till Underjord för sin pappa, trots att pappan själv hållits fången i över två år hos råttorna till exempel. Kanske inte riktigt det ställe man utan att tveka skickar sin elvaåring. Å andra sidan är Gregor rådigare än de flesta. Boken innehåller nämligen en hel del allvar och Gregor drar i vardagen ett tyngre lass än många andra elvaåringar. Så det ologiska är ändå inte alltför ologiskt och jag gillar samtidigt att Collins låter de vuxna ta Gregor på allvar.

Jag blir också mer och mer förtjust i lilla Boots. Collins har hittat helt rätt nivå att få fram Boots karaktär och använder henne skickligt för att tillföra humor och värme till berättelsen. För även i den här delen blir det läskigt, men så sjunger Boots sin tåsång för kackerlackorna och mitt i allt det spännande sitter jag ändå och småskrattar lite för mig själv.

Jag känner mig otroligt egocentrisk som haft den här underbara bokserien för mig själv. Så det börjar bli dags att introducera den för barnen också, och jag är säker på att boken fungerar alldeles ypperligt även för högläsning och att de kommer älska den lika mycket som jag gör.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är Bokgalleriet, Bokism och Romeo and Juliet.

 

Annons

3 reaktioner på ”Gregor – Dödens labyrint

  1. Pingback: Bästa och sämsta – Januari 2016 | Bokhuset

    1. Har läst alla böckerna nu och de blir ju väldigt grymma i fyran och femman, så jag funderar på att avvakta något år till med läsning för ungarna. Blev lite förvånad över klivet från lite läskigt till riktig ondska, även om jag förstår vad hon syftar på.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s