Svart som ebenholts.

svart-som-ebenholtsSvart som ebenholts är sista delen i en trilogi skriven av Salla Simukka.

Eleverna på teaterhögskolan är mitt uppe i repetitionerna av en modern version av Snövit och Lumikki Andersson har fått huvudrollen. Lumikki och skådelspelaren som spelar jägaren verkar ha en alldeles särskild kemi – är Lumikki på väg att bli kär för första gången? Premiären närmar sig och rätt som det är börjar Lumikki få meddelanden från en hemlig beundrare, men den spännande flirten utvecklas snart till en farlig besatthet. Beundraren hotar med att förvandla premiären till ett blodbad om inte Lumikki lyder honom.

Lumikki gör allt för att avslöja stalkerns identitet och under sökandet hamnar hon öga mot öga med hemligheter från sitt förflutna. Hemligheter svarta som ebenholts.

Även om bok två i serien var helt ok kändes den ändå lite sådär. För mycket action och ett alltför tvärt avslut som gjorde att jag inte riktigt fastnade och därmed har jag dröjt med att läsa den här. Men Svart som ebenholts överraskade mig rejält.

Lumikki som fått sitt hjärta krossat har träffat Sampsa. Hon är med i en teatergrupp, förhållandet med Sampsa känns tryggt och Lumikki har hittat någon slags harmoni i tillvaron. Tills Liekki dyker upp igen och väcker hennes krossade känslor än en gång. Samtidigt dyker märkliga meddelanden upp. Meddelanden med tvetydiga antydningar om hennes förflutna och löften om kärlek. Om en flicka som var Törnrosa och minnen som Lumikki förträngt. Samtidigt som meddelandena blir alltmer hotfulla kämpar Lumikki för att ta reda på vad hennes vaga minnesbilder betyder. Vad var det egentligen som hände när hon var liten och vem var Törnrosa?

Salla Simukka fortsätter att väva ihop flera berättelser till en. Ett grepp vi känner igen från båda de tidigare böckerna. Spänning varvas med känslor och tonen i den här är härligt poetisk. Den har det där eftertänksamma som jag saknade i tvåan och ger sista delen mer själ och karaktär än de båda tidigare böckerna. Samtidigt finns spänningen här, vem är egentligen stalkern och hur långt är han beredd att gå? Lösningen är oväntad och kanske inte helt vad jag hade önskat mig. Ändå blir det ett bra avslut. Författaren binder ihop trådarna snyggt och vi får svar på alla frågor som omgett berättelsen.

Svart som ebenholts innehåller allt jag förväntade mig efter första boken. Spänning och mystik tillsammans med kärlek, ensamhet och tragedi. Jag förlåter den röriga andraboken helt och är glad att jag fortsatte, för det här var ett avslut väl värt att vänta på.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

En reaktion på ”Svart som ebenholts.

  1. Pingback: Bästa och sämsta – Januari 2016 | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s