Livbåten av Charlotte Rogan – bokcirkeltips

livbatenLivbåten är skriven av Charlotte Rogan.

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.

Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.

Grace sitter anklagad för en händelse som inträffade under de 21 dagar livbåten drev på havet efter fartygets förlisning. Hon blir ombedd av sina försvarsadvokater att skriva om dagarna i livbåten och det är hennes dagbok vi läser. 39 människor sitter fast i en livbåt byggd att klara knappt hälften. Hunger och panik överröstar moralen och snart pågår en maktkamp på den lilla livbåten.

Vill man ha en bok som skapar funderingar är det här den boken. Den är spännande och jag sträckläste hela boken i ett nafs, men efter läsningen sitter jag kvar med massor av frågor. Visserligen får vi hela historien berättad från början till slut. Alla pusselbitar passar och det borde vara nog. Men ändå. Berättelsen vi får är Graces egen, så som hon väljer att berätta den från de anklagades bås. Vilket betyder att kanske är berättelsen en helt annan? Vad hände egentligen?

Det får vi inget svar på och kanske finns det inget annat svar. Ändå känns berättelsen som en fernissa. Ett solitt men ganska tunt lager av färg ovanpå den egentligen målningen. Den som skymtar fram ibland, men som vi inte får se. Är Grace ett offer för omständigheterna? Lättpåverkad av andras utstrålning och styrka? Eller är hon förövaren, den som egentligen manipulerat alla från början till slut? Eller finns det inga förövare, är de alla bara offer för omständigheter och dåtidens satta regler?

Jag är så otroligt kluven när det gäller den här boken. Jag tycker om slut som är snygga och prydliga. Här får vi visserligen ett väldigt snyggt och prydligt avslut, men jag köper det inte. Tankarna snurrar och jag får inte ihop det. Boken innehåller dessutom fler lager. Vi har frågan om skulden och moralen i överlevnadsfrågan, vem gjorde vad och varför? Där finns också en slags deckarfråga, juveler som kanske eller kanske inte finns, och som kanske eller kanske inte blev stulna. Män som kanske inte är vad de säger sig vara och kistor fulla av guld som ingen känns vid. Det är en bok om överlevnad och instinkter men det är också ett deckarmysterium. Kanske. Eller kanske inte. Allt beror på vad vi som läsare tror om Graces berättelse och om henne själv.

Jag är inte helt förtjust i läsupplevelsen men samtidigt så förbryllad och involverad efteråt att jag inte kan göra annat än rekommendera den här boken starkt. Gärna till en bokcirkel.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är: Boktokig, Sannas bokhylla och Med näsan i en bok.

Annons

3 reaktioner på ”Livbåten av Charlotte Rogan – bokcirkeltips

  1. Pingback: Bästa och sämsta – Januari 2016 | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s