Skräckvecka – Skönheten av Christian Johansson

skonhetenSkönheten är skriven av Christian Johansson.

Hur värjer man sig mot den som vill ont? Mot det som vill ont?

Vissa hävdade att allting började då en flicka försvann spårlöst. Andra påstod att platsen alltid varit ond. Ön låg övergiven sedan krigstiden, och skulle så förbli, var det tänkt. Det var ingen lämplig plats att bosätta sig på. Men när en snipa flyter iland på en intilliggande ö och ett barnlöst par får sin högsta önskan uppfylld startar ett händelseförlopp som avslöjar ett ondskefullt mysterium.

Vi får följa tre olika händelseförlopp. Inger som bor på en ö med sin man Erik. En idyll om det inte vore för det faktum att Erik börjar bete sig konstigt. Dag efter dag står han och väntar på något bara han vet ska komma. Det visar sig vara ett barn som flyter iland och för det barnlösa paret borde det innebära lycka. Men samtidigt med barnet kommer även ondskan.

Tomas och Pål som vaknar upp i en källare. Två män som aldrig mötts, men som av någon anledning placerats tillsammans på en helvetesplats. Kan de bara komma ihåg hur de hamnade där har de kanske en chans att överleva.

Anne-Marie som mött kärleken i prästen Magnus och tillsammans med sin dotter följer honom till ön Skönheten över sommaren. En lycka som långsamt övergår i skräck när vansinnet tar över idyllen.

Det här är en sådan bok som passar många. En oförutsägbar skräckroman med deckarkänsla där läsaren får en pusselbit i taget. Vi får i början inga ledtrådar till tidsepoker. Sker dessa händelser samtidigt och hur hänger de ihop? Författaren tar tid på sig och långsamt träder bilden fram. Ändå är det vansinnigt spännande hela vägen.

I vissa delar känns det dock lite som att karaktärerna fått ge efter för spänningen i själva handlingen och det gäller främst Pål och Tomas. Deras dialoger är aningen för käcka för att kännas helt trovärdiga med tanke på vilken sits de befinner sig i. Det känns ibland som vi är ett myrsteg från coola oneliners och passar inte in i brutaliteten som omringar dem. Den psykologiska aspekten bakom ondskan är annars en stor del av bokens styrka. Det blir inte ett meningslöst frosseri av grymheter, allt har en förklaring och psykologin bakom känns trovärdig.

Berättelsen vi får är så oförutsägbar och full av galenskap och rädsla att nagelbitandet är konstant från sidan ett. Det som lätt hade kunnat bli rörigt vävs skickligt ihop av författaren och inget lämnas åt slumpen. Intelligent och välskrivet om människans ondska och instinkten att överleva även den värsta fasa.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är: Tentakelmonster, Bokbesatt och Carola Strömstedt.

Tack till Swedish Zombie för recensionsexemplar.

Annons

3 reaktioner på ”Skräckvecka – Skönheten av Christian Johansson

  1. Det här är ju nåt som faller helt utanför min vanliga läsning, men så var det en recension om den här i lokaltidningen och så visar det sig att en del utspelar sig precis i de här trakterna där jag kör omkring så jag kanske måste undersöka boken ändå 🙂

    Gilla

  2. Pingback: Bästa och sämsta – Januari 2016 | Bokhuset

  3. Pingback: Staden – Camilla Sten – Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s