Besatt av Steve Jobs

Ibland blir jag lite besatt av saker och ting. Jag kallar det hellre att jag nördar in mig lite, det låter mindre creepy. Senaste gången det hände handlade det om Andy Weir och hans bok Ensam på Mars. Jag googlade både bok, författare och lite senare även trailer till kommande film. Jag tittade på hans Google talks, på när Adam Savage från Mythbusters intervjuade Andy Weir, och även en liten film på Adam Savages reaktion när han för första gången såg trailern till filmen. Fattar ni, jag satt bokstavligen och tittade på en person som tittar på en trailer! Så ja, jag nördar in mig ibland och nu har det hänt igen. Jag har blivit lite besatt av Steve Jobs, ni vet han som var med och grundade Apple.

Lite lustigt är det eftersom jag såklart vetat vem Steve Jobs är, men varit totalt ointresserad ( eftersom jag är teknikidiot ) och så såg jag för någon vecka sedan filmen om Steve Jobs med Ashton Kutcher i rollen som Jobs. Filmen är väl lite drygt 2 timmar lång och för mig hade den gärna fått vara två timmar till.

Jag älskade Kutcher i huvudrollen, han gjorde ett fantastiskt jobb och verkligen blev Jobs. Och hur intressant själva grundandet av Apple och maktspelet bakom kulisserna än var, så var det människan Steve Jobs som fascinerade mig. En stor människa. Och inte stor i meningen bra, för han var emellanåt inte en speciellt bra människa har jag förstått. Men stor, driven och ganska fanatisk. En man med visioner. Och det fascinerade mig. Så pass att jag direkt efter filmen ägnade ytterligare nästan 5 timmar till på Youtube och tittade på olika presentationer och intervjuer han gjort. Jag tittade bla på hans presentation av Ipod år 2001, av Iphone år 2007 och slutligen Ipad år 2010. Fullkomligt fascinerande. Och igår kväll såg jag om alltihop igen. Galet jag vet, men det är så fascinerande hur revolutionerande produkterna var när de kom. Och det är ju faktiskt inte så himla länge sedan.

Så nu måste jag läsa någon bok om Steve Jobs. Jag har förstått att det finns två men jag kan inte bestämma mig för vilken av dem jag ska börja med, eller om ens båda är läsvärda. Jag vill ju veta om den riktiga Steve Jobs, den som kommer närmast sanningen så att säga.

Dels finns biografin och den är ju om honom av honom själv. Hans egen point of view, så den måste jag väl läsa?

9789100128173_200_steve-jobs-en-biografi_storpocket

Sedan finns ju boken om honom ur andras perspektiv och det måste jag nog också läsa. För allt består ju av tolkningar. Hur vi tolkar oss själva och hur andra tolkar oss och de två perspektiven kan ju se väldigt olika ut. Så den här hamnar på läslistan också, tror jag. Någon som läst någon av dessa och vad tyckte ni?

9789176455722_200_att-bli-steve-jobs

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s