Årets bästa science fiction.

På ett sätt är svaret självklart, men ändå inte. Ensam på Mars av Andy Weir är helt klart en av årets bästa böcker och den klassas som science fiction, så valet borde vara givet. Men det skaver lite. För det finns science fiction och så finns det science fiction. Lika men ibland ändå helt olika. Och ska man titta ur ett större spektrum täcker Ensam på Mars bara en liten del av skalan. Så jag tar med en till i andra änden av skalan. Jag bjuder alltså på två årets bästa science fiction.

Den första är såklart Ensam på Mars. Omåttligt populär och trots att en ovanligt stor del av boken handlar om potatis, även lättillgänglig för en större massa. Många kan uppskatta den och jag själv tokälskade den.

Mark som karaktär är levande, smart och väldigt rolig. Humorn i boken är konstant vilket utgör en bra balans mot nördigheten och spänningen. Det är mycket Houston we have a problem spänning, vilket varvat med Marks lite långsammare humoristiska berättelse manar till sträckläsning.

ensam-pa-mars

Den andra är lite snävare och lite svårare att ta till sig så ni kanske undrar över valet? Jag förstår det.

Det är en salig röra av fantasy och science fiction och det är sci-fi med extra allt. Trippel fyllning med onödigt många såser vid sidan om. Men så finns Darrow där. En av de karaktärer jag fastnat mest för det här året, så fylld av raseri och sorg. Jag kan inte få den här ur huvudet och trots att det inte är en avslutad trilogi än så känns den som en av de bästa. Den hittade hem hos mig på något sätt.  Rött uppror och Gyllene sonen av Pierce Brown.

Och mitt i allt det här har vi Darrow. En huvudkaraktär som är så levande och komplex i sin sorg och sitt raseri, att man inte kan sluta läsa. Hatet Darrow känner är så starkt att raseriet ångar ut ur sidorna. Hur Darrow så starkt vill hämnas, hur starkt han hatar alla dessa människor och det de representerar och slutligen hatet mot sig själv över det han tvingas göra och bli.

gyllene-sonen

Annons

En reaktion på ”Årets bästa science fiction.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s