Liten enkät om läsning

Jag hittade de här frågorna hos Vargnatts bokhylla och tyckte de passade så här en fredag.

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?

På många sätt. Dels följer jag förlagens utgivning för att ha någorlunda koll på kommande böcker. Sedan är jag med i några läsgrupper och författargrupper på facebook där många bra tips dyker upp, både på gamla böcker och kommande böcker som jag försöker lägga på minnet. Men framförallt är det från andra bokbloggare. Jag läser många bloggare och vet på ett ungefär vilka som har liknande smak som mig själv, men ibland skriver någon en så intressant recension att jag lockas av en bok jag kanske normalt inte hade läst.

2. Hur kom det sig att du började gilla att läsa?

För den som har bra minne så har jag tidigare lagt ut en bild på presenten jag fick när jag fyllde 8 år. Det var Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren och min första (som jag minns ) magiska resa till en annan värld. Så tack till mamma som gav mig boken och tack till allas våran Astrid.

Ronja2

3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Den största förändringen är väl att jag på senare år börjat läsa mest YA-böcker. Från tonåren har jag läst varierande böcker. Det har varit en salig blandning av skräck, spänningsromaner, deckare, chiclit, feelgood, klassiker och fantasy. Nu läser jag som sagt mest YA och då mest med inslag av fantasy och/eller science fiction. Anledningen till min numera ganska snäva läsning är att ju mer jag aktivt engagerar mig i omvärlden ( rasism, flyktingar, feminism, näthat, krig osv ) desto mer behöver jag fly från verkligheten ibland.

4. Hur ofta köper du böcker?

Det går lite i perioder. Oftast lånar jag böcker på biblioteket men vissa böcker bara måste jag äga. Och ofta köper jag en bok jag lånat eller läst som e-bok som jag älskar och känner att jag måste äga. Senast Mitt hjärta går på av Christoffer Holst som jag läste på Storytel, men kände att jag måste ha i min bokhylla.  Jag kan heller inte gå in i en bokaffär utan att köpa minst en bok. Det går emot naturens lagar att inte göra det.

Sedan får jag ju en del recensionsexemplar också, men jag har minskat på dem en hel del jämfört med förra året eftersom det innebär ett visst åtagande. Så jag köper mer böcker nu.

5. Hur kom det sig att du började bokblogga?

Jag hittade bokbloggarna efter att jag läst Hungerspelen och bara längtade ihjäl mig efter något liknande men inte visste var jag skulle leta. Begreppet YA var okänt för mig så jag googlade runt och hittade bloggen Skuggornas bibliotek. Jag visste inte heller att det fanns specifika bokbloggar, men när jag väl hittat en ledde det till flera och efter cirka ett års läsning på olika bokbloggar startade jag min. Det verkade så roligt och jag hoppas kunna hjälpa någon hitta böcker på samma sätt som jag själv hittade massor av fantastisk läsning på det sättet.

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?

Slutet måste vara bra. Ett dåligt slut förstör hela boken.

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Förr gjorde jag faktiskt det rätt ofta. Speciellt om det var en bok jag verkligen verkligen gillade men var osäker på om favoritkaraktären skulle klara sig till exempel. Då smygkikade jag bara för att lugna mig själv lite. Men inte nu längre. Aldrig någonsin.

Bibliofil

 

Annons

5 reaktioner på ”Liten enkät om läsning

  1. Ronja har jag en speciell relation till, för den använder jag i mitt arbete med barn där olika teman kan lyftas och där Ronja och vad hon upplever knyter an till barnens liv och upplevelser. Ett jättebra och roligt sätt att skapa diskussion och/eller göra jämförelser med deras liv 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Jag måste nog läsa om Ronja Rövardotter. Filmen älskar jag, men jag har inga klara minnen av boken. Mina Astrid Lindgren-favoriter som barn var Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio. Fantasygalen, redan på den tiden 😉

    Den här enkäten verkar lite kul. Jag ska nog göra den någon dag framöver. Men jag kommer nog vara i ensam minoritet om att inte kunna låta bli att bläddra fram och kolla slutet…

    Gilla

  3. Pingback: Enkät - C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s