Stjärnfall av Lars Wilderäng

stjarnfallStjärnfall är andra delen en trilogi skriven av Lars Wilderäng.

Tio år har gått sedan den moderna civilisationens undergång, när all elektronik slogs ut av ett högteknologiskt angrepp. Livet har sakta börjat stabiliseras, men är faran verkligen över? Nedsläckningen, som perioden när elen försvann kallas, var troligtvis bara början. Nu står mänskligheten inför ett än större hot.

Militären Jocke är äntligen tillbaka i Sverige efter ett långt uppdrag i Mellanöstern och hoppas på ett lugnt liv. Storbonden Filip Stenvik har fått skydd av Federationen Västra Götaland men oroar sig för nya angrepp. Maximilian har vuxit upp till en man och gör sitt bästa för att bryta sig fri från barndomshemmet och gå sin egen väg. På Carlstens fästning samlar Bohusläns landshövding, Gustaf Silverbane, sina styrkor, medan forskningschefen Anna Ljungberg försöker analysera den motståndare de inte vet mycket om. Men tänk om fienden redan finns bland dem? Kanske närmare än någon kan ana …

Vi får i början en liten återblick till tiden innan Nedsläckningen. Jag är lite osäker på vilket syfte dessa återblickar har, kanske ingen eller så är det något som knyts ihop senare. Återblickar var dock inte riktigt vad jag ville ha, jag ville veta fortsättningen. Direkt. Och jag ville även möta mina favoritkaraktärer från första boken. När jag väl gör det så överraskar Wilderäng gång på gång. Den självklara hjälten från första boken är inte lika självklar längre. Rollerna förändras. Några träder tillbaka och andra träder fram, vilket skapar en härlig känsla av oförutsägbarhet. Ändå finns det en trygghet där som jag tycker om. Ibland vill man liksom bara veta att någon är god inuti, oavsett hur den personen kanske sedan agerar i desperation.

Stjärnfall innehåller alla de apokalyptiska element som jag verkligen uppskattar. Ändå känns det väldigt tydligt att det här är en mellanbok. Och inget ont i det, men där Stjärnklart fortfarande efter ett år känns i magen när jag tänker på den, så längtar jag mest efter nästa bok när jag tänker på Stjärnfall. Boken i sig var inte en käftsmäll den här gången, men den väcker helt klart ett sug efter nästa del. Och oavsett all denna science fiction som Stjärnfall faktiskt innehåller, känns det ändå så självklart och naturligt alltihop. Hela handlingen är fortfarande så prosaiskt framställd att allt som sker på något sätt inte känns konstigt alls. Undergången är i all sin vardaglighet fortfarande otroligt skrämmande och återigen kommer jag på mig själv med att planera en bunker och lagring av konserver. Inte för att jag är säker på att det hjälper längre.

Skrämmande, oförutsägbart och så lockande. Hela boken är en rejäl cliffhanger i väntan på fortsättningen.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Massolit förlag för recensionsexemplar.

Andra som bloggat om boken är: Bokhyllan, Foliehatt på och Olja för blåbär.

Annons

3 reaktioner på ”Stjärnfall av Lars Wilderäng

  1. Jag är så nyfiken på de här böckerna, köpte ju den första delen i somras, men har inte läst den än. Mitt problem är lite att det är så många böcker jag vill läsa precis just nu 🙂

    Gilla

    1. Ja, i perioder så är det hur mycket som helst, men Wilderäng finns ju kvar och nu när ändå tvåan är ute så kan du ju lika gärna vänta till trean kommer. Så finns alla om du gillar och slipper vänta. 🙂

      Gilla

  2. Pingback: Bästa och sämsta – Oktober 2015 | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s