Läsa hela boken som recensent?

Det kommer bli två inlägg om samma bok faktiskt. Innan jag kan ge mitt omdöme måste jag ge lite bakgrund till diskussionerna som gått heta om just den här boken. Det gäller Natten jag dog skriven av Peter Erik Du Rietz.

natten-jag-dog

Först läste jag en hyllning av C.R.M Nilsson, där hon tyckte mycket om boken och jämförde den med Anne Rice. Det lät ju otroligt lockande så redan där vaknade mitt intresse. Sedan kom en annan recension skriven på Dagens bok. Hela recensionen kan du läsa här.

Recensenten gillade inte boken. Eller om hon inte gillar förlaget boken getts ut på, för det är faktiskt lite oklart om det är boken eller förlaget som recenseras. En bok ska naturligtvis inte vara varken dåligt korrekturläst eller dåligt redigerad, där är jag helt överens med recensenten. Men sättet hon skriver på tyder på att redan själva valet av förlag satte omständigheterna för recensionen. Att recensenten istället för att läsa boken förutsättningslöst redan hade sin åsikt klar. Och då blir det ju svårt att läsa en bok någorlunda opartiskt.

Detta ledde till höga diskussioner på ett författarforum där både författare, recensent och förlag var inblandade. Och den stora frågan var ju, var recensionen rättvis? Var den rättvis mot förlaget och var den rättvis mot författaren? I recensionen anges det att recensenten skummade igenom stora delar av boken, och på ett forum kom det fram att hon faktiskt inte ens läst klart boken. Och där reagerade jag. Hon skummade och hon läste inte ens klart. Hur mycket läste hon egentligen av boken, och bör inte de faktiska omständigheterna framgå i recensionen?

Jag läser ju väldigt gärna recensioner och gör ibland mina bokval efter det som skrivs. Jag vill därmed känna mig säker på att recensionen är pålitlig. Jag vill känna mig säker på att recensenten läst hela boken, om inget annat anges.

Recensenten nämner också en novell som ska finnas i slutet av boken och som irriterar henne. Alltså en novell efter att själva romanen är slut. Men det finns ingen sådan novell … Det som finns är information om vissa historiska platser och personer som nämnts i boken. Lite extra fakta helt enkelt för den som är intresserad.

Det finns även ett annat blogginlägg som handlar just om diskussionen kring detta. Om att recensera en recension och en recensent. 

Så summan av det hela är att jag tycker man läser hela boken om den ska recenseras, och gör man det inte ska det framgå tydligt. Efter att jag själv läst boken tycker jag dessutom att recensionen känns orättvis mot både författare och förlag.

Vad tyckte jag om boken då? Det kommer i ett eget inlägg senare i veckan.

Annons

7 reaktioner på ”Läsa hela boken som recensent?

 1. ”Jag vill känna mig säker på att recensenten läst hela boken, om inget annat anges.” THIS.
  Alltså, skriver personen typ ”läste inte ut boken pga sög” så kan jag tycka att det är okej, men inte annars. Jag vill veta vad personen tyckte om hela boken, inte början eller något. Helt med dig här.

  Gilla

  1. Precis. Visst kan man ruttna på en bok, men då ska det framgå tydligt att man lade ner den. Jag gör även viss skillnad här på de som benämner sig som recensenter och de som kallar sig bokbloggare. Även om jag tycker bokbloggare också ska vara tydliga förstås. 🙂

   Gilla

 2. Har helt missat rabaldret om den här boken och det kanske är lika bra för jag har länge varit nyfiken på den. Jag väntar på din recension då, den vet i alla fall jag att jag kan lita på 🙂

  Gilla

 3. För mig är det självklart att som recensent läsa hela boken. Det är inte professionellt annars. Att tycka är en sak om man stöter på en bok man inte klarar läsa men då får det inte kallas recension. Nåja, eftersom den liknats vid Anne Rice är jag också nyfiken på vad du kommer att tycka om boken 🙂

  Gilla

 4. För mig ger det ett oseriöst intryck när folk recenserar böcker som de inte har läst klart och tyvärr är det vanligt. Särskilt på Goodreads. Debatten som uppstod kring Natten jag dog tyckte jag var väldigt intressant att ta del av och som du säger, jag tycker det borde framgå tydligare hur mycket hon faktiskt läste av boken.

  Nu blir jag nervös över att du citerar mig ovan, haha. Jag tycker att hur han berättartekniskt bygger upp boken och en del händelser liknar Anne Rice sätt att skriva, men Natten jag dog är lite brutalare och blodigare än vad Anne Rice böcker brukar vara.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s