Sagan om Rapunzel – Cress

cressCress är tredje delen i serien Månkrönikan ( The Lunar Chronichles ) skriven av Marissa Meyer.

Cinder och kapten Thorne är på rymmen med Scarlet och Wolf i släptåg. Tillsammans planerar de att störta drottning Levana och hennes armé.
Deras största hopp ligger hos Cress, som har varit instängd i en satellit sedan hon var barn, med bara dataskärmar som sällskap. All denna tid framför datorer har gjort Cress till en lysande hacker. Och olyckligtvis har hon precis fått order från Levana att spåra upp Cinder och hennes stilige medbrottsling.
När ett våghalsigt räddningsförsök slår fel splittras gruppen. Cress får till sist sin frihet, men den har ett högt pris. Samtidigt kommer inte drottning Levana att låta något stå i vägen för hennes äktenskap med kejsare Kai.
Cress, Scarlet och Cinder har kanske inte tackat ja till att rädda världen – men de är antagligen de enda som kan göra det.

Så. Himla. Bra.

Det finns ingenting jag inte tycker om med den här boken. Modernista har ju tagit över utgivningen och därmed gjort om omslagen och herregud vad fina de är. Det enda som känns surt är att jag var tvungen att köpa Cinder och Scarlet i pocketform. Hade gärna velat ha alla tre inbundna med sina nya fina omslag. Så, omslaget får mig att jubla och det får innehållet också. Jag älskar Cress. Den är fantastisk och alldeles underbar och lyfter hela serien till en ny nivå av glädje.

Cress som varit instängd i en satellit större delen av sitt liv, har via sina datorskärmar följt kapten Thornes bravader och har också en rejäl crush på den oborstade kaptenen. När han så dyker upp i satelliten för att rädda henne blir han dessutom hennes hjälte på riktigt. En hjälteroll kapten Thorne kanske inte riktigt passar in i … Samtidigt blir Scarlet tillfångatagen och hamnar på Luna. Skräcken och smärtan som väntar henne där är större än någon kunnat ana.

Ni hör ju, så himla spännande! Jag tyckte mycket om första boken Cinder som kändes nyskapande och fräsch. Scarlet kändes lite mer som en mellanbok, bra men kanske lite långsam ibland. Cress är allt Cinder var och mycket mer. Här strålar karaktärerna samman och vi får följa dem allihop. Trådar knyts ihop samtidigt som nya frågor uppstår. Här blommar även min favoritkaraktär upp, nämligen androiden Iko. Iko tillför en humor som känns nödvändig eftersom den här delen faktiskt innehåller både våld och tortyr. Inte i mängder, men tillräckligt för att tillföra ett mörker som i kombination med den underliggande sagan kanske hade känts överdriven utan humorn. Berättelsen tar sig själv på allvar i precis lagom mängd.

Vi introduceras också för Snövit i form av prinsessan Winter, en karaktär som inte riktigt är vad jag trodde hon skulle vara …

Cress är allt jag förväntat mig och mer. En fantastisk saga i ny tappning som har hittat helt rätt ton och trots att serien inte är avslutad får Cress full pott av mig på Goodreads. En fantastisk läsupplevelse som får suget efter kommande bok Winter att bli nästan outhärdligt. Har du inte läst någon av böckerna tycker jag du ska börja nu, för det här är härligt. Så. Himla. Bra.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Modernista för recensionsexemplar.

Andra som bloggat om boken är: Carolina läser, Bokraden och Vår bokvärld.

Annons

5 reaktioner på ”Sagan om Rapunzel – Cress

  1. Pingback: Cress av Marissa Meyer | Lottens Bokblogg

  2. Pingback: Tio böcker lästa 2015 värda att uppmärksammas lite extra. | Bokhuset

  3. Pingback: Favoritkaraktärer? | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s