Trivsam feelgood i Pensionatet vid världens ände.

pensionatet-vid-varldens-andePensionatet vid världens ände är andra delen i en trilogi skriven av Camilla Davidsson.

PÅ DEN TUSENÅRIGA pilgrimsleden till Santiago de Compostela finns ett talesätt att den verkliga resan börjar när du har återvänt hem.Emma lämnar Caminon med förhoppningar om ett mer harmoniskt liv. Hemma i Stockholm väntar ett oemotståndligt jobberbjudande och flera sms från Eric, amerikanen som ett par månader tidigare lämnat henne för en annan kvinna. Trots sina föresatser tackar Emma ja till det prestigefyllda jobbet och snart ser tillvaron helt annorlunda ut än hon tänkt sig. En oväntad resa blir början på en negativ spiral som slungar Emma tillbaka ner i det mörker hon försökt lägga bakom sig. Hon ser ingen annan utväg än att återigen fly. Denna gång till en plats så nära, men ändå så fjärran att den kunde ha legat vid världens ände.

Trots att det gått nästan ett år sedan jag läste Under vintergatans alla stjärnor så kände jag mig hemma i boken direkt. Nästan omedelbart infann sig den där varma känslan av att bli omfamnad. Omfamnad och insvept i dofter, känslor och ord. Camilla Davidssons språk som jag tyckte mycket om redan i första boken har verkligen utvecklats och kommit till sin rätt här. Det är välformulerat, nyanserat och färgrikt. Jag känner dofterna och smakerna som orden så lättsamt förmedlar och när Emma gråter så gråter jag också.

Boken kan förvisso klassas som feelgood men är samtidigt så mycket mer. Feelgood är ofta ganska tramsigt och sockersött och det brukar sluta bra. Inte alltför sällan är språket ganska banalt. Pensionatet vid världens ände är inget av det där. Visst kan Emma vara tramsig, hon gör fel saker och beter sig ytligt emellanåt. Men eftertänksamheten och djupet finns där hela tiden, fångar upp och reflekterar det som sker. Jag saknade de gamla vännerna från första boken emellanåt, men möter så småningom en karaktär som jag verkligen tycker om. Tyvärr går inte saker och ting riktigt så som jag själv hade hoppats och trott, och trots att det stör mig rejält så gör det naturligtvis bara boken ännu bättre och fortsättningen oförutsägbar.

Pensionatet vid världens ände är en perfekt bok att krypa upp i soffan med nu när kvällarna börjar bli mörka. En varm berättelse om att hitta sin plats i världen och att hitta sig själv.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om boken är: Mias bokhörna, Boklysten och Läsresan.

Tack till författaren och Bladh by Bladh för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s