Normbrytande rymdnoir – Johan Frick och Det stora svarta.

det-stora-svartaDet stora svarta är en novell skriven av Johan Frick.

Kapten Valentina Cruz och hennes trogna besättning ombord på rymdskeppet Anaïs transporterar två alphamänniskor som vill fly förtrycket på planeten Nouveau Versailles, och allt ser till en början ut att vara ett enkelt uppdrag för Nueva Tortugas ökända piratdrottning. Ett ödesdigert beslut ändrar dock resans kurs och snart står både besättningens liv och framtid på spel.

Det här var min första bekantskap med Johan Frick som författare och det var verkligen en uppfriskande bekantskap. Det finns ingenting jag inte tycker om i den här novellen. Den är välskriven och underhållande med intressanta karaktärer som bryter normer på löpande band. Här finns varken det stereotypiska eller heteronormativa som vi matas med dagligen och läsningen gör mig glad i själen.

Novellen påminner om science fiction-serien Firefly, fast bättre. Valentina Cruz som ökänd piratdrottning är en riktig kick-ass hjältinna med ett hjärta av såväl stål som guld. Berättelsen får vi av Valentina själv där hon ser tillbaka och språket har en underbar ton hela vägen igenom. Torrt humoristisk med en nostalgisk värme som omsluter karaktärerna och ger handlingen ett känslomässigt djup som berör mig. Dessutom är den stora frågan i novellen kittlande. Vad våra val och handlingar egentligen kan ha för konsekvenser och hur vi påverkar framtiden i allt vi gör.

Det stora svarta är en riktigt bra sf-novell som jag verkligen rekommenderar, och jag ser fram emot att läsa mer av Johan Frick i framtiden.

Novellen finns hos Adlibris och Bokus.

Tack till Mix förlag för recensionsexemplar.

 

Annons

2 reaktioner på ”Normbrytande rymdnoir – Johan Frick och Det stora svarta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s