Ömsning – skriven av författaren som inte finns.

omsningÖmsning är skriven av Benedict Haller.

Vi tystnade och spanade ut över torget. Vi tittade utan att se. Människor passerade. Ungdomar, kvinnor, lekande barn. Alla med något att göra; alla på väg någonstans. Själva satt vi bara där. Vi var inte på väg någonstans. Egentligen hade vi allt, mer än vad man någonsin kan begära. Vi var unga. Vi hade det bättre ställt än de flesta. Vi var medelklassbarn i ett lagom-land där inget riktigt var för farligt. Den trygghet vi fötts i var en trygghet vi hade tagit för given. Det var en tillvaro så kravlös att vi inte kunde se några chanser bland alla möjligheter som givits oss. Vi hade allt detta och långt inne, längst där inne i botten av oss själva, jäste en obarmhärtig leda.

När jag var precis i början av boken ville jag läsa på lite om författaren, vem han är och om det finns andra verk av honom. Och som jag skrev i ett annat inlägg så hittade jag ingenting! Jag hittar inget om boken ( förutom bokinformationen hos näthandlarna ), ingen som verkar ha läst den, inget om författaren, inget på sociala medier och inte så mycket matnyttigt om förlaget heller på deras sida. Det här förbryllar mig för någon vill ju uppenbarligen att boken ska bli läst ( jag blev ju kontaktad ), men marknadsföringen verkar noll och boken skriven av en författare som inte finns ( pseudonym? ). Motsägelsefullt. Ungefär som boken.

Jag höll faktiskt på att lägga ner boken redan efter bara några sidor. Den börjar med huvudpersonens snuskiga fantasier om kollegan, vad hon gör i personalrummet, vad han skulle vilja göra med henne och grönsakerna ( ?! ) i butiken de arbetar i, och förutom att det är märkligt hade jag inte reagerat nämnvärt om det inte var för att kollegan är femton år. Huvudpersonen är helt klart många år äldre även om man aldrig får veta exakt ålder. Ungefär i den här vevan ville jag alltså kolla vem författaren egentligen var och om hans övriga verk också tillhörde kategorin gubbsnusk. Jag hittade som ni vet ingenting. Men jag läste vidare och boken växer faktiskt. Obegriplig på många sätt, men samtidigt fängslande på det där motbjudande sättet som vissa böcker ibland är.

Huvudpersonen sitter fast i sin egen självömkan och oförmåga att komma vidare i livet. Förhållandet med Ellinor är i slutfasen, han sitter fast i kassan på ett jobb som för många år sedan bara var tänkt som tillfälligt och har sexfantasier om kollegan samt ägnar en stor del av sin tid åt fylleslag med vännerna. I den här vevan träffar han Max, en gammal barndomsvän och en märklig karusell börjar. Förhållandet tar slut och han lämnar sitt arbete för att istället ägna sommaren åt fest och lata dagar tillsammans med Max och deras andra vänner. Festerna avlöser varandra, han hjälper Max att sälja knark åt åldringar ( ! ) och de drar från ställe till ställe i jakten på den ultimata upplevelsen. Det sups, det knarkas, det liggs och det kräks. Åldern på personerna får vi aldrig veta, men en gissning är att det är närmare yngre medelålder än tjugo vilket ger hela bilden ett ganska patetiskt skimmer. Karusellen snurrar allt snabbare och närmar sig antingen katastrof eller förändring, en ömsning.

Boken är otroligt välskriven och dialogerna känns ytterst träffsäkra. Språket är lockande med sin blandning av äcklig realism och suggestiv rytm.  Och trots att det saknas stora händelser i handlingen driver författaren oss skickligt vidare i den nedåtgående spiral som snurrar allt fortare.

Vem boken är skriven för kan jag inte riktigt sätta fingret på. Den är inte för oss kvinnliga läsare i alla fall. Hela boken igenom är vi bara objekt som bedöms. Kvinnorna, tjejerna och ibland flickorna är feta, snygga, lockande, har skinkor som glasskulor och är antingen liggbara eller inte liggbara. Vissa är så frånstötande att huvudpersonen inte kan tänka sig att ligga ens på nåder. På nåder, så oerhört motbjudande tankesätt. Så nej, den är inte till för oss kvinnor. En välskriven och på många sätt lockande bok, men i slutändan inget för mig.

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Tack till Otherground Project Group för recensionsexemplar.

Annons

2 reaktioner på ”Ömsning – skriven av författaren som inte finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s